13.3 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΚεφαλογιάννης: ''Οι Ένοπλες δυνάμεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική προστασία''

Κεφαλογιάννης: ”Οι Ένοπλες δυνάμεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην πολιτική προστασία”

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε σημερινή του συνέντευξη, στην Εκπομπή «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» και τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, στα Παραπολιτικά 90.1 Fm, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί

Προφανώς πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί και θα πρέπει η Τουρκία στο ζήτημα αυτό να ανακαλέσει. Μιλάμε για ένα μνημείο αναγνωρισμένο από την UNESCO, επομένως τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσω μάλλον ενόψει και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα σε λίγες ημέρες. Επιβάλλεται όχι μόνο να ανακαλέσει η Τουρκία, αλλά και να δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Τέτοιου είδους ενέργειες, δυστυχώς, μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω.

Για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία και τις νέες ρυθμίσεις

Βρισκόμαστε σε μια αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο διότι, όπως είχε ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός, οι Ένοπλες δυνάμεις θα έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Μάλιστα έχουμε δώσει τις διαθεσιμότητες εδώ και αρκετούς μήνες προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για παράδειγμα τα εναέρια μέσα χρησιμοποιούνται, κατά βάση, μέσω των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ υπάρχουν τα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία διαθέτουμε, εφαρμόζοντας τα σχέδια είτε «Ξενοκράτης», είτε «Δευκαλίων», όποτε ζητηθεί από πλευράς Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, έχουν ιδρυθεί συγκεκριμένα τμήματα κυρίως του Μηχανικού, τα οποία επίσης βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Περιλαμβάνεται συγκεκριμένη ρύθμιση, στο νέο νομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, αναφορικά με ορισμένες νομοθετικές προβλέψεις που αφορούν ζητήματα περιβάλλοντος και όχι μόνο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ταχύτερες διαδικασίες για να μην επαναληφθούν φαινόμενα, τα οποία είδαμε το προηγούμενο καλοκαίρι.  Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Μαΐου και αμέσως μετά θα εισαχθεί στη Βουλή. Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει και με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι το καλοκαίρι. Έχουμε ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό, όσον αφορά την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουν δοθεί όλες οι διαθεσιμότητες προς την Πολιτική Προστασία, με συγκεκριμένα τμήματα που απαρτίζονται από χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα όπου κληθούν, θα επέμβουν. Παράλληλα υπάρχουν ειδικά σχέδια όπου και προληπτικά, ομάδες που θα οριστούν -σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία- θα αναλάβουν την περιφρούρηση συγκεκριμένων περιοχών.

Σχετικά με την απόφαση για την υγειονομική κάλυψη Φολεγάνδρου-Σύμης και Ανάφης

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων και αποτελεί ένα πολύ μικρό κλάσμα της συνολικής προσφοράς τους στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Έχουμε διαθέσει γιατρούς σε πολλά νησιά το προηγούμενο διάστημα, καλύπτοντας τις ανάγκες των άγονων και ακριτικών περιοχών με οπλίτες γιατρούς, γεγονός που θα συνεχιστεί. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αγκαλιάσει με θέρμη αυτό το θεσμό, όπως επίσης σε πολλές περιπτώσεις της Βορείου Ελλάδος οι γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων φεύγουν από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και καλύπτουν περιοχές όπως η Ξάνθη, η Δράμα, η Κομοτηνή. Προφανώς δεν πρόκειται για την κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όταν η κοινωνία έχει ανάγκη, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της.