13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΘΡΗΣΚΕΙΑΚαταδρομείς και πλήθος κόσμου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο ΚΕΟΑΧ

Καταδρομείς και πλήθος κόσμου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο ΚΕΟΑΧ

Γιάννης Μουκίδης | Ανδρέας Νικούλης

 Η εορτή της Μεταμορφώσεως είναι μία ξεχωριστή και λαμπρή ημέρα μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. 

Οι ευλαβείς Χριστιανοί την ημέρα αυτή προσέρχονται στους ναούς και λαμβάνουν φως από το ανέσπερο φως της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Τη Δεσποτική αυτή εορτή τηs Ορθοδοξίαs, τίμησαν και γιόρτασαν και φέτοs, τηρώντας τιs θρησκευτικές παραδόσεις, στρατιωτικοί και πολίτεs στο Κέντρο Εκπαίδευσπs Ορεινών Αγώνων και Χιονοδρομιών ,το γνωστό στουs περισσότερουs Κ.Ε.Ο.Α.Χ., στα 1.820 μέτρα του Ολύμπου, εκεί όπου βρίσκεται το φερώνυμο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσι (μετόχι τηs Ι. Μονήs Αγίαs Τριόδοs Σπαρμού Ολύμπου), μέσα στη στρατιωτική μονάδα.

Ανήμερα τηs εορτήs, το πρωί τηs Κυριακήs, τελέσθηκε η πανηγυρική θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο καθηγούμενοs τηs Ι. Μονήs Σπαρμού Ολύμπου, αρχιμανδρίτηs π. Νικάνωρ Παπανικολάου.

«Οικοδεσπότεs» ο διοικητής τηs μονάδαs αντισυνταγματόρχηs Σωτήρηs Πλιάτσικαs, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες που φιλοξένησαν τουs προσκυνητές που γιόρτασαν την ξεχωριστή μέρα στην ψηλότερη εκκλησία τηs χώρας σε στρατιωτικό χώρο, με υψόμετρο τα 1.820 μέτρα!

Στο τέλοs τηs θείαs Λειτουργίαs έγινε η Λιτάνευση τηs Εικόναs τηs Μεταμορφώσεωs και στην «πλατεία» του στρατοπέδου τελέσθηκε η Αρτοκλασία και η καθιερωμένη ευλόγησητων σταφυλιών. 

Ακολούθησε στουs παρισταμένους προσκυνητέs και στρατιωτικούs η προσφορά σταφυλιών… όπωs «απαιτεί» η συγκεκριμένη γιορτινή μέρα,  φρούτων, εδεσμάτων, γλυκισμάτων και αναψυκτικών.

Το «Παρών» στιs θρησκευτικές εκδηλώσειs του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου έδωσαν ο δασάρχης Ελασσόναs Χρήστοs Αναστόπουλοs, ο διοικητήs του Κ.Ε.Ο.Α.Χ. Ολύμπου, αντισυνταγματόρχηs Σωτήρηs Πλιάτσικαs, αξιωματικοί στρατιωτικών μονάδων τηs περιοχήs, αλλά και δεκόδεs προσκυνητέs και επισκέπτεs όλων των ηλικιών, που γνώρισαν από κοντό το Κ.Ε.Ο.ΑΧ.,αφού ο ιπόρτεs του στρατοπέδου στη διάρκεια τηs πανηγυρικήs θείαs Λειτουργίαs παρέμειναν ανοιχτέs.

Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΟΑΧ, συνολικής εκτάσεως 100 στρεμμάτων ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Η έκταση αγοράσθηκε από το Ταμείο το 1973 από τον Οργανισμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΔΕΠ). Η όλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός.

ΠΗΓΗ: https://www.elassona884.gr