13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚαταβολή αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης και καθορισμός του ύψους της αποζημίωσης μετακίνησης των...

Καταβολή αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης και καθορισμός του ύψους της αποζημίωσης μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ

    Με έγγραφό του ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Α.Σ.Μ.Υ.) αναδεικνύει σημαντικά προβλήματα οικονομικής φύσης, που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναδεικνύουν το γεγονός ότι από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έχουν ψηφιστεί νόμοι όπως ο ν. 4472/2017 (αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία των στρατιωτικών), αλλά και ο ν.4336/2015 (δαπάνες μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων), χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν εφαρμοστεί.

Με το έγγραφό τους ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση  Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αμοιβή της νυχτερινής τους απασχόλησης, καθώς και στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που να καθορίζει το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και της αποζημίωσης εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έχει αναδείξει με ερωτήσεις του τα παραπάνω προβλήματα, καθώς και τις ευθύνες των αντιλαϊκών κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Πρόσφατα, μάλιστα, το ΚΚΕ κατέθεσε τις ερωτήσεις, 6241/5 Ιούλη 2022 και 5806/15 Ιούνη 2022, αλλά και κατά το πρόσφατο παρελθόν τις ερωτήσεις 7082/26-06-2018, 2638/19-10-2018, 1568/30-10-2019, 3367/17-01-2020, 8015/07-07-2020 και την 5773/08-04-2021. Οι ερωτήσεις αυτές σχετίζονται με τη μη καταβολή της ειδικής αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας, τη συστηματική υπέρβαση του θεσμοθετημένου σαραντάωρου (40ωρου), αφού δεν υπολογίζεται και δεν αμείβεται ο χρόνος εκτέλεσης της εικοσιτετράωρης (24ωρης) υπηρεσίας, αλλά και τη μη αποζημίωση των      εικοσιτετράωρων (24ωρων) υπηρεσιών κατά τις αργίες. Η κυβέρνηση έχει αποκλειστικές ευθύνες για τη μη καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύκτας (22:00 – 06:00), αν και τα δικαστήρια, ήδη έχουν δικαιώσει σχετικές ατομικές προσφυγές στελεχών.

Η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αυτονόητα αιτήματα των στελεχών των ΕΔ, αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, τη στιγμή που δαπανά δισεκατομμύρια για Νατοϊκούς εξοπλισμούς. Η πολιτική που ακολουθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συναφής με την πολιτική που ακολουθεί σε βάρος του λαού και του λαϊκού εισοδήματος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα “γλυκά λόγια” που οι εκπρόσωποί της εκστομίζουν για να τα κρατά σε ομηρία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:


   –  Την άμεση καταβολή της αποζημίωσης των στρατιωτικών που εργάζονται κατά τις νυκτερινές ώρες

– Την πληρωμή των εικοσιτετράωρων (24ωρων) υπηρεσιών, στο βαθμό που παραβιάζεται το θεσμοθετημένο σαραντάωρο (40ωρο)

     – Την πληρωμή των ανακλήσεων του προσωπικού ως υπερωριακή εργασία

– Την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και της αποζημίωσης εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

–  Την καταβολή του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων, μέχρι την έκδοση του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης