13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ«Καρατομήσεις» στην ΕΛ.ΑΣ. προανήγγειλε ο Θεοδωρικάκος – «Σε έναν μήνα έχουμε κρίσεις...

«Καρατομήσεις» στην ΕΛ.ΑΣ. προανήγγειλε ο Θεοδωρικάκος – «Σε έναν μήνα έχουμε κρίσεις – Θα γίνει αυτό που πρέπει»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, και αναφέρθηκε τόσο στην διπλή δολοφονία στην Νέα Σμύρνη, όσο και στην ληστεία στην Rolex στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι όλοι κρίνονται και ότι «κάθε αξιωματικός της ΕΛΑΣ αξιολογείται».  «Σε έναν μήνα έχουμε κρίσεις των αξιωματικών της αστυνομίας. Ο καθένας θα κριθεί για την δουλειά του. Όταν θα έρθει η ώρα, θα γίνει αυτό που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

Αρχικά αναφερόμενος στα τελευταία δύο περιστατικά σε Νέα Σμύρνη και Σύνταγμα ανέφερε: «Ο υπουργός δεν είναι ούτε αρχηγός της αστυνομίας, ούτε αξιωματικός υπηρεσίας. Έχει την ευθύνη των πολιτικών κατευθύνσεων και της στήριξης υποδομών της ΕΛ.ΑΣ. για να κάνει σωστά την δουλειά της. Το 70% της εγκληματικότητας της χώρας βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, εδώ όμως υπηρετεί μόλις το 30% των στελεχών της αστυνομίας. Και αυτό δεν το έχει φτιάξει ούτε ο Θεοδωρικάκος, ούτε η ΝΔ.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έχω μετακινήσει το σύνολο των νέων αστυνομικών που τελειώνουν τις σχολές, 1500 άνδρες και γυναίκες στην ΓΑΔΑ. Γι’ αυτό υπάρχει αυτή την στιγμή έξω στους δρόμους ο μεγαλύτερος αριθμός που περιπολούσε ποτέ στο λεκανοπέδιο της Αττικής, 3300 αστυνομικοί. Πριν από δύο χρόνια στη Νέα Σμύρνη, όταν υπουργός ήταν ο κύριος Χρυσοχοΐδης, κάποιοι αστυνομικοί φέρθηκαν με λαθεμένο τρόπο και στη συνέχεια δύο μέρες  μετά διαλύθηκε η Νέα Σμύρνη από την επίθεση που δέχθηκε από χιλιάδες χούλιγκαν.

Όταν ανέλαβα, ασχολήθηκα ξεχωριστά με την Νέα Σμύρνη, επειδή δεν ήθελα να υπάρχει κανένα φοβικό σύνδρομο στους αστυνομικούς λόγω του  συγκεκριμένου γεγονότος. Έστειλα 20 πρόσθετους αστυνομικούς, γι’ αυτό έχω την απαίτηση να υπάρχει, όπως σε όλες τις περιοχές, ισχυρή παρουσία της αστυνομίας. Διαπίστωσα ότι προχθές υπήρξε πρόβλημα με την παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ. Έχω δώσει ήδη εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας 150 ειδικοί φρουροί της ΔΙΑΣ να μετακινηθούν στην μάχιμη περιπολία. Θεωρώ ότι είναι ευθύνη της αστυνομίας, όταν μιλάμε για μια μεγάλη περιοχή με χιλιάδες κόσμου, να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας. Είναι η ίδια πλατεία που είχε γίνει το περιστατικό πριν από δύο χρόνια».

Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να μην υπήρξε ούτε μία προσαγωγή για την διπλή δολοφονία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης,  ο υπουργός ανέφερε: «Κάθε αξιωματικός της ΕΛΑΣ αξιολογείται. Σε έναν μήνα έχουμε κρίσεις των αξιωματικών της αστυνομίας. Ο καθένας θα κριθεί για την δουλειά του. Όταν θα έρθει η ώρα, θα γίνει αυτό που πρέπει. Η αστυνομία οφείλει να κάνει τα πάντα για να βρει τον ένοχο της δολοφονικής πράξης, όπως και τους ένοχους της ληστείας στο Σύνταγμα».

Για την ληστεία στην Rolex και την απουσία της αστυνομίας από το σημείο, o Τάκης Θεοδωρικάκος, υποστήριξε:« Αξιολογώ διαρκώς την δράση της ελληνικής αστυνομίας. Ο έλεγχος γίνεται για το σύνολο των υποθέσεων. Σε έναν μήνα έχουμε κρίσεις και θα κάνω αυτό που πρέπει με βάση τη θεσμική ευθύνη».

Ο υπουργός ανέφερε ότι φέτος στην Ελλάδα υπάρχει ο μικρότερος αριθμός δολοφονιών στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια, συνολικά 74: «Δεν είδα κανένα να ταρακουνιέται το 2011 όταν ήταν 185». Επίσης, τόνισε ότι  υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός εξιχνίασης δολοφονικών πράξεων που έχει ξεπεράσει το 90%: «αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα. Το περιστατικό στην Νέα Σμύρνη είναι σοκαριστικό. Πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία της αστυνομίας» υπογράμμισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Καταλήγοντας  επανέλαβε ότι οι πάντες αξιολογούνται και περιμένει την εξέλιξη των ερευνών και τα αποτελέσματα τους για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

ΠΗΓΗ: enikos.gr