13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚαμία ανάπαυλα αλλά επιτάχυνση των εξοπλισμών. Ανάλυση του Στρατιωτικού Συντάκτη της ΕΡΤ...

Καμία ανάπαυλα αλλά επιτάχυνση των εξοπλισμών. Ανάλυση του Στρατιωτικού Συντάκτη της ΕΡΤ Δημήτρη Θωμά

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

Οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Τσαβούσογλου αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διαμηνύουν στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στις προθέσεις και στις κινήσεις των Τούρκων, όσο και στις πραγματικές προθέσεις φίλα διακείμενων ευρωπαϊκών πρωτευουσών όπως το Βερολίνο και η Μαδρίτη.

Η αλλάγή στον προεδρικό θώκο στην Ουάσινγκτων ανάγκασε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναδιπλωθεί και να επιχειρήσει να εξωραΐσει την εικόνα του και αυτή της κυβέρνησης του, όμως στην Αθήνα η ανησυχία όχι μόνο υποχωρεί αλλά εντείνεται.

Αν κρίνουμε από το παρελθόν και τη θητεία άλλων αμερικανικών κυβερνήσεων των Δημοκρατικών, είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να ρυμουλκηθεί η Ουάσινγκτων σε θέσεις και πολιτικές που εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα και θα πιέσουν την Άγκυρα να αλλάξει ρότα, ενώ και η στάση άλλων πρωτευουσών όπως η Μόσχα, η Ουάσινγκτων, η Ρώμη, η Μαδρίτη και το Λονδίνο, δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία για τις προθέσεις τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων και αυθαιρεσιών.

Η μόνη σταθερά στο διπλωματικό σκηνικό είναι η συμπαράταξη Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ορθώνουν ανάστημα στον τουρκικό επεκτατισμό, όμως τόσο η αστάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, όσο και οι προθέσεις της κυβέρνησης των Δημοκρατικών έναντι του Προέδρου Αλ Σίσι της Αιγύπτου, καταδεικνύουν την εύθραυστη κατάσταση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα.

Τούτων δοθέντων δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, καθώς παρά τις επιτυχίες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, το πρόγραμμα των εξοπλισμών πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, να επιταχυνθεί και να ενταθεί, χωρίς κανένα δισταγμό μπροστά σε οποιοδήποτε οικονομικό κόστος. Άλλωστε η στρατιωτική και οικονομική διπλωματία μπορούν να λειτουργήσουν τονωτικά, να αντισταθμίσουν το όποιο κόστος σε οικονομικό επίπεδο και να συμβάλλουν, εκτός από την αμυντική θωράκιση και στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι ιστορικές, διπλωματικές και διεθνείς συνθήκες απαιτούν ένα νέο εθνικό συνεγερμό και τη συμβολή όλων των δυνάμεων του έθνους, εντός και εκτός Ελλάδος για να ενισχυθούν οικονομικά και εξοπλιστικά οι ένοπλες δυνάμεις. Τα πάντα είναι ρευστά, οι συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν ανά πάσα στιγμή, όλοι πρέπει να λειτουργήσουν στο πνεύμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ, κάποια χρόνια πριν τον μεγάλο πόλεμο. Αν θέλεις την ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο.