13.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚαιρός: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για το κύμα κακοκαιρίας. Τι ζήτησε...

Καιρός: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για το κύμα κακοκαιρίας. Τι ζήτησε ο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων. Φλώρος για τις ΕΔ

Του Ηλία Προύφα

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για το νέο ”κύμα” κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τη χώρα μας.

Η πολιτική προστασία έχει τεθεί σε επιφυλακή και σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Ήδη από χθες η πολιτική προστασία έχει εγκρίνει σχέδιο για τη λειτουργία ενιαίων συντονιστικών κέντρων, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, που αναμένεται να πληγούν, με ειδικά μέτρα να λαμβάνονται στην Αχαϊα και την Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε και αυτή τη φορά θα μείνουν αμέτοχες και εφόσον απαιτηθεί μονάδες κυρίως του Στρατού Ξηράς, θα τεθούν στη διάθεση του υπουργείου πολιτικής προστασίας. Αυτή είναι εξάλλου και η οδηγία που έδωσε προσωπικά ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στους επιτελείς του, προκειμένου όλες οι διαθέσιμες μονάδες κυρίως του μηχανικού, να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμουν στον κρατικό μηχανισμό, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Να σημειώσουμε ότι, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

– Μη διασχίζετε, για κανένα λόγο, χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτήν τη θέση. Για κανέναν λόγο.


Αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα: https://bit.ly/2FpWn5k

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3lCdFLR

Έντονα καιρικά φαινόμενα: https://bit.ly/34RCaxI

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Πέμπτης (9-12-2021) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (12-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους.