13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΘεσσαλονίκη: Ραγδαία αύξηση της Όμικρον 2. Στην πρώτη γραμμή και πάλι το...

Θεσσαλονίκη: Ραγδαία αύξηση της Όμικρον 2. Στην πρώτη γραμμή και πάλι το 424 ΓΣΝΕ

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Κόκκινος συναγερμός στο 424 ΓΣΝΕ, από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, που πρωταγωνίστησε τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας του covid-19, σηκώνοντας με επιτυχία μεγάλο υγειονομικό βάρος στη συμπρωτεύουσα, είναι καθόλα έτοιμο να αναλάβει και πάλι δράση, αυτή την φορά απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr, ο Διευθυντής του Νοσοκομείου, Ταξίαρχος Γεώργιος Γκούβας, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Συνταγματάρχης Μαρία Πουρζιτάκη και όλο το προσωπικό ανεξαρτήτως ειδικότητας και πόστου, σε συνεργασία με τη ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ και το νέο Διοικητή του Γ’ΣΣ, Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου, ο οποίος από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στη συμπρωτεύουσα καθώς και σε όλη την Περιοχή Ευθύνης του Γ’ΣΣ, ετοιμάζονται να ριχτούν εφόσον απαιτηθεί πιο δυναμικά στη μάχη με τον Όμικρον 2, ανοίγοντας και πάλι νέες κλινικές covid-19, για στρατιωτικούς αλλά και πολίτες.

Για την κατάσταση στο 424 και σε μονάδες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος, ενημερώνεται προσωπικά συνεχώς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ ενημέρωση έχει ζητήσει και ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Οικονόμου, ο οποίος πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της Θεσσαλονίκης, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού εξαιτίας της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον 2. 

Όπως ήδη έγινε γνωστό σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ, στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης η νέα -ακόμη πιο μεταδοτική- παραλλαγή του ιού, που εντοπίζεται στα λύματα από τις 24 Φεβρουαρίου και έχε ήδη ανέλθει στο 75%, παρουσιάζει σημαντική άνοδο του συνολικού ιικού φορτίου.

Το ιικό φορτίο των λυμάτων μετράται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων και η ημερήσια τάση του τελευταίου δεκαημέρου είναι έντονα αυξητική και ταυτίζεται με τον ρυθμό ανόδου της Όμικρον 2.