13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΘερίζει η γρίπη στα παιδιά: Σκηνικό πολέμου στις εφημερίες στα νοσοκομεία Παίδων,...

Θερίζει η γρίπη στα παιδιά: Σκηνικό πολέμου στις εφημερίες στα νοσοκομεία Παίδων, 150 παιδιά στην ουρά

Θερίζει η γρίπη στα παιδιά. Ακόμη μια εφημερία τρόμου πέρασαν το Σαββατοκύριακο τα δύο μεγάλα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, με δεκάδες παιδιά να προσέρχονται με υψηλό πυρετό για να εξεταστούν. Το Σάββατο, στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” που εφημέρευε, η αναμονή έφτανε μέχρι και τις οκτώ ώρες ενώ 150 παιδιά περίμεναν στις 10 το βράδυ για να εξεταστούν από γιατρό.

Ίδια η εικόνα και στο Παίδων”Αγία Σοφία” την Κυριακή, όπου γονείς πάνε τα παιδιά τους κυρίως με συμπτώματα γρίπης, με λοιπές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και για στρεπ τεστ για τον στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις νυχτερινές ώρες που δεν λειτουργεί η πρωτοβάθμια, τα περιστατικά που προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων για εξέταση είναι πολλά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια αναμονή.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη όσο προχωράμε προς τις γιορτές, οπότε και οι ειδικοί αναμένουν να έχουμε μεγάλο κύμα της εποχικής γρίπης, που έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος στη χώρα μας. Τα περισσότερα περιστατικά, όπως λένε οι πληροφορίες, αφορούν σε γρίπη Α (H1N1).

Έκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως στις ηλικίες 0-4 ετών, τα κρούσματα γρίπης ανά 1.000 επισκέψεις φτάνουν φέτος τα 120, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στα δέκα περίπου, ενώ στις ηλικίες 5-14 ετών τα 80 κρούσματα, όταν πέρσι ήταν κάτω από είκοσι. Η τελευταία επιδημιολογική έκθεση για την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 04 Δεκεμβρίου) έδειχνε πως οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδησυνδρομή παρουσίασαν αύξηση (41.5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα φαρμακεία την ίδια ώρα τα φάρμακα που χορηγούνται σε παιδιά έχουν εξαφανιστεί.

Καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, σκευάσματα για το βήχα, εισπνεόμενα, παυσίπονα, ακόμη και φυσιολογικοί οροί (που χρησιμοποιούνται για τη ρινική αποσυμφόρηση).

Υπενθυμίζεται πως τα παιδιά (6 μηνών και άνω) ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για τη γρίπη. Οι ειδικοί τονίζουν πως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και λόγω των προστατευτικών μέτρων τους δύο προηγούμενους χειμώνες (μάσκες στα σχολεία, αντισηπτικά, πλύσιμο χεριών κτλ) το ανοσοποιητικό σύστημα έχει χάσει την άμυνά του απέναντι στους ιούς του αναπνευστικού που επανεμφανίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Τα παιδιά μάλιστα έχουν πιο ανώριμο ανοσολογικό σύστημα σε σχέση με τους ενήλικες.

Τα συμπτώματα

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

-Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
– Βήχα
– Πονόλαιμο
– Μυαλγίες
– Συνάχι
– Πονοκέφαλο
– Ρίγος
– Αίσθημα κόπωσης
– Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr