13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΘάνατος Λοχαγού της ΕΦ: Μικροσκοπικές εξετάσεις στο σχοινί

Θάνατος Λοχαγού της ΕΦ: Μικροσκοπικές εξετάσεις στο σχοινί

 Ιωάννα Μάντζιηπα   

Σαράντα δύο ημέρες μετά από την τραγωδία στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς που συγκλόνισε το Παγκύπριο, το σημαντικότερο τεκμήριο, το μοιραίο σχοινί το οποίο χρησιμοποίησε ο άτυχος λοχαγός Ξάνθος Κυριάκου, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή της Τροοδίτισσας στις 25 Μαΐου, βρίσκεται από χθες για εξειδικευμένες εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το μετέφερε 42 ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, ο εξεταστής της υπόθεσης, ο οποίος θα παραμείνει στην πόλη της Πελοποννήσου μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, το σχοινί θα εξεταστεί για τους λόγους της αστοχίας του αφού κόπηκε και έφερε σε άλλα δύο σημεία μεγάλες φθορές. Εμπειρογνώμονας του Πανεπιστημίου Πατρών με γνώσεις και εμπειρία στα συγκεκριμένα θέματα, θα προβεί σε μικροσκοπικές και εργαστηριακές εξετάσεις στο σχοινί, έτσι ώστε να δώσει απαντήσεις που θα διαφωτίσουν τους ανακριτές της υπόθεσης.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα ο «Φ», οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού ζητούν απαντήσεις εάν το σχοινί ήταν κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για καταρρίχηση, εάν έφερε φθορές λόγω παλαίωσης, καθώς και τον βαθμό ανθεκτικότητάς του. Για την αποστολή και τις εξειδικευμένες έρευνες στο σχοινί της τραγωδίας, εγκρίθηκε συγκεκριμένο κονδύλι από την Αστυνομία Κύπρου.

Μετά και την ολοκλήρωση των εξειδικευμένων εξετάσεων, η έκθεση αλλά και ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστούν από το ΤΑΕ Λεμεσού στη Νομική Υπηρεσία για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Από πλευράς Αστυνομίας, οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί. Στο φάκελο της τραγωδίας συμπεριλαμβάνονται πέραν των 75 καταθέσεων. Μάλιστα αυτό που προκύπτει από τις καταθέσεις των στρατιωτικών είναι ότι δεν τηρούντο τα καθορισμένα πρωτόκολλα των στρατιωτικών ασκήσεων.    

ΠΗΓΗ: https://www.philenews.com