13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΗ Elbit Systems παρουσιάζει το ARCAS: Εφαρμογή Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για πυροβόλα...

Η Elbit Systems παρουσιάζει το ARCAS: Εφαρμογή Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για πυροβόλα όπλα εφόδου

Το καινοτόμο σύστημα μεταμορφώνει τα όπλα εφόδου

σε ψηφιακά διασυνδεδεμένα μηχανήματα μάχης

Η Elbit Systems παρουσίασε το λειτουργικό σύστημα ARCAS, ένα ενσωματωμένο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που αλληλεπιδρά με το ηλεκτροπτικό σκοπευτικό του πυροβόλου όπλου, με φακό ενσωματωμένο στο κράνος, και  με τα εξαρτήματα του όπλου, παρέχοντας έτσι στους στρατιώτες σε πραγματικό χρόνο μια ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου. Το σύστημα ARCAS μεταμορφώνει ουσιαστικά τα όπλα σε διασυνδεδεμένο εξοπλισμό μάχης που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την αποτελεσματικότητα των αποστολών, καθώς και τις δυνατότητες των πεζικάριων κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας, όσο και της νύχτας.

Το ARCAS παρέχει στους στρατιώτες πεζικού και Ειδικών Αποστολών δυνατότητες που δεν είχαν στη διάθεσή τους ως τώρα, όπως: παθητική μέτρηση εμβέλειας, αυτόματη βαλλιστική διόρθωση, ανίχνευση πηγών πυρός, ανίχνευση κίνησης μέσω βίντεο, δυνατότητα ελιγμών, αλληλεπίδραση με κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου (C2), υποστήριξη πλοήγησης, διάκριση φιλικών και εχθρικών δυνάμεων, παρακολούθηση και έλεγχο εμπλοκής και εξάντλησης πυρομαχικών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για τη χρήση άσκοπων βολών.

Ένα λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) βρίσκεται ενσωματωμένο στην μπροστινή λαβή του πυροβόλου όπλου, από όπου ενεργοποιούνται ένα καινοτόμο λογισμικό και μια σειρά εφαρμογών. Αυτή η μικροσκοπική λειτουργική μονάδα λαμβάνει και επεξεργάζεται δεδομένα από το πεδίο ορατότητας του στρατιώτη (όπως αυτά γίνονται αντιληπτά μέσα από το στόχαστρο EO), τακτικές πληροφορίες από τα συστήματα C2, δεδομένα από άλλους χρήστες του ARCAS στην ίδια ομάδα, καθώς και μηχανικές πληροφορίες του πυροβόλου όπλου. Οι πληροφορίες μάχης παρουσιάζονται στον στρατιώτη με τη μορφή ενός διαισθητικού επιπέδου επαυξημένης πραγματικότητας που υπερτίθεται στο τοπίο που βλέπει μέσα από το στόχαστρο EO ή τον φακό που είναι ενσωματωμένος στο κράνος. Ο στρατιώτης λειτουργεί το σύστημα με έναν κουμπί-μοχλό (joystick) τοποθετημένο στην μπροστινή λαβή του όπλου και μια Πλατφόρμα Γραφικών Χρήστη (GUI). 
Ο Oren Sabag, Γενικός Διευθυντής της Elbit Systems ISTAR, σχολίασε: «Το ARCAS είναι ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο που έρχεται να προστεθεί στο προηγμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσφέρουμε για στρατιώτες πεζικού. Η ανάπτυξη της νέας αυτής λύσης εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες και τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, που αποσκοπούν σε ουσιαστικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα υπεροχής των στρατιωτών πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων». 
Το ARCAS σχεδιάστηκε με μια προσέγγιση ανοικτού σχεδιασμού και διαθέτει δύο δυνατές διατάξεις. Μπορείτε να περιλαμβάνει ένα θερμικό στόχαστρο ή ένα στόχαστρο χαμηλού φωτισμού στο σύστημά του, ενώ μπορεί να αλληλεπιδρά με οποιοδήποτε υπάρχον στόχαστρο EO. Το ARCAS έχει τη δυνατότητα να εκτελεί εφαρμογές τρίτων και πρόσθετες εφαρμογές ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες και απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.