13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΗ ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ...

Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ…

Για ακόμα μία φορά με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στην Βουλή την 15/3/2023 μεταξύ των οποίων εντοπίζεται η πολυαναμενόμενη και από πολλών μηνών προαναγγελθείσα μισθολογική αποκατάσταση των Εθελοντών Μακράς Θητείας, στο Άρθρο 91, έπειτα από τέσσερα (4)! χρόνια.

Μία αποκατάσταση που έρχεται δια στόματος του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δια στόματος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ”αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση πριν 4 χρόνια! το κάνουμε εμείς τώρα” και όλων των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όλων των κομμάτων με τις επερωτήσεις τους στην Βουλή.

Αλήθεια Κύριες και Κύριοι, γνωρίζετε ότι:

Με το παρόν νομοσχέδιο  μόνο μισθολογική  αποκατάσταση δεν  πραγματοποιείται για τους εξής, γνωστούς πλέον σε όλους σας, λόγους.

– Με τον ν. 4472/2017 θεσπίστηκε και ψηφίστηκε  κατά πλειοψηφία το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με το Άρθρο 124 ορίστηκαν οι κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης που εντάσσει τους ΕΜΘ στην Γ’ Κατηγορία και με το ‘Αρθρο 126 τη μισθολογική εξέλιξη αυτών με καταληκτικό κλιμάκιο το Γ1 στον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Με το νέο μισθολόγιο όλοι ανεξαιρέτως πληρωνόμαστε βάσει βαθμού και αυτό το γνωρίζετε.

– Με τον ν. 4609/2019 στο άρθρο 4 δίνεται για ”λόγους ισονομίας” – όπως αναγραφόταν στην αιτιολογική έκθεση- με τις Εθελόντριες του ν. 705/1977, στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) – και όχι Διαρκείας όπως μας έχετε ονομάσει σχεδόν όλοι ακόμα και ο πολιτικός μας Προιστάμενος κ. ΥΕΘΑ – ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αποστρατευτικός ο βαθμός του Υπολοχαγού και όχι ο βαθμός του Ταγματάρχη (διαχωρισμός κι εδώ).  Αυτός ο Νόμος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων, άρα το γνωρίζατε.

– Λόγω ασυμβατότητας των δύο παραπάνω νόμων, δεν αμειβόμασταν βάσει βαθμού (Ανθυπολοχαγός) καθώς η Γ’ κατηγορία που είμασταν μέχρι την προαγωγή μας δεν προέβλεπε τον βαθμό Αξιωματικού. ”Οροφή” είχε αυτόν του Ανθυπασπιστή.

Δηλαδή έπρεπε να γίνει  ρύθμιση που να εντάσσει κι εμάς όπως κι όλους του Αξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών στην Β’ Κατηγορία και στο ανάλογο κλιμάκιο βάσει χρόνων. Με τις εξαγγελίες σας το γνωρίζατε.

Με τον ν. 5018/2023 από 9-2-23 στο άρθρο 46 προβλέπετε επιπλέον (ένα) βαθμό στους ΕΜΘ με αποστρατευτικό αυτόν του Λοχαγού. Κι εξακολουθεί το παράδοξο και αντιφατικό, να θεσπίζονται βαθμολογικές προαγωγές στο σώμα των Αξιωματικών χωρίς σ’ αυτές να συνεφέλκονται οι αντίστοιχες μισθολογικές προαγωγές.

– Φέρνετε προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο ένα μήνα μετά που αφορά την μισθολογική μας αποκατάσταση έπειτα από 4 χρόνια! με τα εξής παράδοξα:

                – Εξακολουθεί κι εντάσσει τους Μόνιμους Αξιωματικούς ΕΜΘ στην Γ’  Κατηγορία,          όταν όλοι οι Αξιωματικοί λοιπών Προελεύσεων και Κατηγοριών μή Παραγωγικής               Σχολής εντάσσονται στη Β’ Κατηγορία.

                – Δεν υπάρχει πρόβλεψη (για ακόμα μία φορά!) σε ποιο Μισθολογικό Κλιμάκιο θα       πληρώνονται οι εν δυνάμει νεοπροαχθέντες Υπολοχαγοί, αφού στη Γ’           Κατηγορία          που μας εντάσσετε,  η ”οροφή” φτάνει στο τώρα, μέχρι τον βαθμό του          Ανθυπολοχαγού.

                – Εντέχνως, ”τακτοποιεί” τις Εθελόντριες του  ν. 705/1977 που μέχρι σήμερα δεν              υπήρχε πρόβλεψη να αμείβονται με βάση τα μισθολογικά κλιμάκια της Κατηγορίας                 Β΄.

                – Η ισχύς του παρόντος αναδράμει στην  1-1-22. Εννοείτε πως από την ημέρα   προαγωγής μας σε Αξιωματικούς βάσει του ν.4609/2019 καλώς πράξατε και δεν                 πληρωθήκαμε με αυτό που μας αναλογεί;

H πλειοψηφία των εν ενεργεία συναδέλφων κατά παράβαση της αρχής της ίσης μισθολογικής μεταχείρισης, δεν αμειβόμαστε με βάση όσων δικαιούμαστε εδώ και 4 χρόνια!

Οι πρώτοι απόστρατοι, εξήλθαμε  από το Στράτευμα με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και – με την  ΄΄δική σας καινοτομία” –  όλα τα συνταξιοδοτικά μας θέματα (εφάπαξ, μερίσματα Μετοχικών Ταμείων, ΒΟΕΑ τέκνων) ρυθμίστηκαν με το μισθολογικό κλιμάκιο του Ανθυπασπιστή! Η πλειοψηφία εξ ‘ υμών, βρισκόμαστε σε αυτό το καθεστώς ήδη 2 χρόνια !

Συνέπεια όλων των προαναφερθέντων να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να κάνει πράξη η εκάστοτε Κυβέρνηση τους Νόμους που εσείς οι ίδιοι ψηφίζετε και γνωρίζετε. Αναλογιστείτε, <<Ουδέν διαφέρει ή μη κείσθαι ή μη χρήσθαι τους νόμους>> (Αριστοτέλης) .

Σε ένα δημοκρατικό και εύνομο Κράτος, υποχρέωση δεν έχουν μόνο οι πολίτες να είναι συνεπείς αλλά και οι διοικούντες. Για το λόγο αυτό, η οποιαδήποτε δημοσιονομική αιτιολογία που έχετε καθ’ υπέρβαση χρησιμοποιήσει τα τελευταία 4 χρόνια! δε σας καθιστούν άμοιρους ευθυνών.

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία Κυρίες και Κύριοι, κάντε πράξη επιτέλους τα αυτονόητα και νόμιμα γιατί πολύ απλά ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

Αραπογιάννη Μαρία

Σημαιοφόρος ε.α ΠΝ