13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Τουρκία συζητά την εκχώρηση της λιβυκής ΑΟΖ στην Άγκυρα - Τι...

Η Τουρκία συζητά την εκχώρηση της λιβυκής ΑΟΖ στην Άγκυρα – Τι σημαίνει για την Ελλάδα, ηχηρή προειδοποίηση του ΥΠΕΞ

Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Σε περίπτωση που υπάρξει όντως συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Αγκυρα για την εκχώρηση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία, αυτό θα σημαίνει την αναβίωση στην πράξη του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου– που διαγράφει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα της Κρήτης σε ΑΟΖ- και θα πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Τουρκικές διαρροές για εκχώρηση της Λιβυκής ΑΟΖ

Σημειώνεται ότι χτες κυκλοφόρησαν διαρροές από την τουρκική πλευρά, στις οποίες αναφερόταν πως η Λιβύη θα εκχωρήσει την ΑΟΖ της (αυτήν που διεκδικεί μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου) στην Τουρκία, για εκμετάλλευση.

  

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στην Λιβύη υψηλή διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων o υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρία και σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

  

Συνάντηση Δένδια με τον Γάλλο πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr