13.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ο αλεξιπτωτιστής

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ο αλεξιπτωτιστής

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα δοκιμαστικά για την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έχουν αρχίσει υπό την επίβλεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ανεξάρτητα με ποια μέτρα θα ληφθούν για την πανδημία, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα είναι εντυπωσιακή.

Θα περιέχει και μία έκπληξη. Θα είναι ακριβώς η ίδια παρέλαση με αυτή που έγινε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου (για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση) με μερικές όμως διαφορές. Δεν πρόκειται να παρελάσουν συμμαχικά αεροσκάφη, ούτε καν τα νεοαποκτηθέντα Rafale (αυτά θα εμφανισθούν κατά πάσα πιθανότητα στις παρελάσεις του 2022), ούτε όμως και οι… ιππείς (για τους οποίους θα σας πω τα νεότερα παρακάτω).

Θα υπάρξει επίδειξη από ένα F-16 της ομάδας «Ζευς», αλλά (και εδώ είναι η έκπληξη που σας έλεγα) και προσγείωση ενός αλεξιπτωτιστή ελευθέρας πτώσης με την ελληνική σημαία δεμένη στο πόδι του, μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Την σημαία αυτή, (εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα), θα την παραδώσει ο αλεξιπτωτιστής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και μια λεπτομέρεια. Όλοι όσοι θα πάρουν μέρος στην παρέλαση θα είναι είτε εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, είτε αρνητικοί στα μοριακά τεστ.

Οι πρώτοι 24 στρατιωτικοί ιππείς

Πάμε τώρα στους ιππείς. Αυτό το θέαμα που όλοι παρακολουθήσαμε στην επετειακή παρέλαση της 25ης Μαρτίου με τους ιππείς των διαφόρων ιππικών ομίλων να ανοίγουν την παρέλαση δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Στρατηγός Φλώρος, όπως είχε εξαγγείλει, ετοιμάζει ομάδα στρατιωτικών ιππέων. Έχουν ήδη επιλεγεί οι πρώτοι 24 ιππείς, που θα φέρουν ειδικές στρατιωτικές στολές, ξίφη και κράνη και θα στρατοπεδεύουν στο Μαρκόπουλο, όπου δημιουργείται Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππικού Τεθωρακισμένων.

Μαζί τους θα εκπαιδεύονται και τα άλογα. Θα υπάρξει κυρίως στα άλογα εκπαίδευση σε βηματισμούς και να μην αλλάζουν συμπεριφορά σε θορύβους. Οι ιππείς των Ενόπλων Δυνάμεων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στις παρελάσεις του 2022. ΟΙ στρατιωτικοί ιππείς είχαν παλαιότερα έδρα το Γουδί (το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιππικού Τεθωρακισμένων), το οποίο αξιοποίησε ο τότε υπουργός Παιδείας Γιάννης Βαρβιτσιώτης και για μαθητές. Εκατοντάδες μαθητές έμαθαν τότε ιππασία δωρεάν.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ