13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ ομιλία της Γραμματέως Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ Κατερίνας Κιουρτσίδου στη Συνέλευση...

Η ομιλία της Γραμματέως Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ Κατερίνας Κιουρτσίδου στη Συνέλευση Γυναικών του European Forum

Μόλις 155 χρόνια απέχουμε από την ισότητα μεταξύ γυναικών και  ανδρών στις ένοπλες δυνάμεις. Δηλαδή, 1.860 μήνες, 55.800 ημέρες, 1.339.200 ώρες. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγουν από κοινού η Υπηρεσία Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οργανισμός UN Women του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, δεν αντικατοπτρίζει καν ακριβώς την ελληνική πραγματικότητα, η οποία ενδεχομένως είναι χειρότερη, αφού ο δείκτης #SHEcurity στον οποίο αναφέρομαι, παρακολουθεί δεδομένα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών G20 και χωρών που έχουν δεσμευτεί σε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα. Ειδικότερα, ο δείκτης καταγράφει δεδομένα για την εξωτερική πολιτική, την πολιτική της ασφάλειας, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και παρεμφερείς κλάδους.

Συγκεκριμένα για τον στρατό, ο δείκτης δείχνει ότι η γυναικεία συμμετοχή για το 2021 ήταν της τάξης του 11,4%, με βάση τα μη απόρρητα δεδομένα των κρατών που συμμετέχουν σε αυτόν.

Σκεφτείτε λοιπόν τον εαυτό σας μέσα σε ένα δωμάτιο με 9 ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται περίπου τις ίδιες στερεοτυπικές αντιλήψεις για εσάς, και ότι, προκειμένου να διεκδικήσετε να σας αντιμετωπίζουν ως ίσή ή ίσο, χρειάζεστε 1.339.200 ώρες.