13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ μισθολογική αντιμετώπιση των ΟΒΑ δεν μπορεί να είναι διαφορετική

Η μισθολογική αντιμετώπιση των ΟΒΑ δεν μπορεί να είναι διαφορετική

Μετά από σχετικές απαντήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, σε ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) προφανώς μη ικανοποιημένη, επανέρχεται στο δίκαιο αίτημα που προβάλλει το σύνολο των υπηρετούντων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ώστε να καταβληθεί και σε αυτούς το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου και αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας, όπως καταβάλλεται στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλο το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ.:

ΠΡΟΣ : Αρ. πρωτ. 670

Πίνακας αποδεκτών Αθήνα, 07 Μαΐου 2021

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Μισθοδοσία Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)

ΣΧΕΤ : α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 419/23.3.2019 έγγραφό μας

β. Ερώτηση 5320/24.3.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

γ. Ερώτηση 2165/31.3.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΣΥΡΙΖΑ)

δ. Απάντηση Φ.900α/3029/17696/26.4.2021 (ΥΠΕΘΑ)

ε. Απάντηση Φ.900α/4916/17717/26.4.2021 (ΥΠΕΘΑ)

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Μετά τις (δ) και (ε) σχετικές απαντήσεις, σας επί των (β) και (γ) όμοιων ερωτημάτων που σας έθεσαν κ.κ. βουλευτές, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε συνέχεια του (α) σχετικού εγγράφου μας, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο δίκαιο αίτημα των υπηρετούντων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), δια της Ομοσπονδίας μας και να εμμείνουμε στην άποψή μας ότι πρέπει να καταβληθεί (τουλάχιστον και αρχικώς κατά το γράμμα της κείμενης νομοθεσίας, όπως άλλωστε και εσείς παραδέχεστε σχετικώς, σε αυτούς που έκλεισαν την τριετία και παραμένουν εν ενεργεία στο Στράτευμα), το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου και αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας. Δε νομίζουμε ότι υπάρχει άλλος εργαζόμενος στην Ελληνική Επικράτεια, ο οποίος εργαζόμενος κατά τις νυκτερινές ώρες δεν δικαιούται να αποζημιωθεί, καθόσον, κατά τις απαντήσεις σας, κάθε διορθωτική παρέμβαση αναλαμβάνεται, εφόσον εκτιμηθεί ότι δεν αποκλίνει από τη φιλοσοφία της κείμενης νομοθεσίας και κατά συνέπεια σηματοδοτεί την προοπτική αποδοχής της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κε Υπουργέ.

Επειδή η αποζημίωση στην εργασία ιδίως σε ιδιαίτερες συνθήκες (εν προκειμένω των στρατιωτικών), στις παραμεθόριες περιοχές και κατά τις νυκτερινές ώρες (22.00΄ – 06.00΄) δεν μπορεί να τυγχάνουν επιλεκτικής συμπεριφοράς (δεν αποζημιώνονται μόνο οι ΟΒΑ) και φιλοσοφικής αντιμετώπισης.

Επειδή βεβαίως και αντιλαμβανόμαστε τις δημοσιονομικές συνθήκες και τις ενδεχόμενες πρόσθετες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, πλην όμως δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτές να λογίζονται ως ευθύνη των στρατιωτικών και εν προκειμένω των ΟΒΑ, εδώ και δώδεκα και πλέον έτη από την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης.

Εμμένουμε στο αίτημά μας για καταβολή των ως άνω επιδομάτων και θα ήταν ευχής έργον να γνωρίσετε σε όλους τους υπηρετούντες ΟΒΑ, αλλά και σε αυτούς που θα προσληφθούν μελλοντικά κατά τις εξαγγελίες σας, ώστε να το γνωρίζουν εκ των προτέρων, εάν είναι στις προθέσεις σας, ως πολιτικός προϊστάμενος του επισπεύδοντος Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αναλάβετε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την καταβολή τους, κατά το πρότυπο άλλων άμεσων ενεργειών σας και να μην παραμείνει ως απάντηση σε ερωτήματα βουλευτών.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την εκ νέου ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου οι συνάδελφοί μας ΟΒΑ να γνωρίζουν εάν η Πολιτεία τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους εργαζόμενους, τουλάχιστον με όλους τους λοιπούς Έλληνες στρατιωτικούς.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800Ο Γεν. Γραμματέας Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός (ΥΑΔ) 6983503514

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Αποδέκτες για Ενέργεια

ΥΕΘΑ

Υπουργείο Οικονομικών (Υπόψη κου Υπουργού)

Αποδέκτες για Πληροφορία

ΥΦΕΘΑ

Βουλευτές της ΒτΕ

ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ

Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

ΔΟΙ/ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ

ΓΕΝ/Ε4

ΓΕΑ/Δ4

Π.Ο.Ε.Σ.

Περιφερειακές ενώσεις – μέλη μας (για ενημέρωση των μελών τους)

Περιφερειακές ενώσεις στρατιωτικών (για ενημέρωση των μελών τους)

Στρατιωτικοί συντάκτες

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, 6974365800
Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης, 6983503514

Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος, τηλ. 2168004777, fax 2168004778

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.poes.gr
e-mail: [email protected]