13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ κλιμάκωση του παραλόγου από την Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ και η σημειολογική...

Η κλιμάκωση του παραλόγου από την Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ και η σημειολογική απάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Τουρκία πριν τολμήσει να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας στο ΝΑΤΟ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η τακτική της κλιμάκωσης των προκλήσεων συνεχίζεται από το καθεστώς της Τουρκίας. Ο τουρκικός Τύπος αναπαράγει συνεχώς δηλώσεις των αξιωματούχων της χώρας σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αντιπροσωπεία προτίθεται στην επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου, να κατηγορήσει την Ελλάδα για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο λόγω της δήθεν κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς μας.

Σκοπεύει δηλαδή να καταγγείλει τη χώρα μας για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα δημοσιεύματα μάλιστα που μιλούν για αυτή την είδηση υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι θα παρουσιάσουν «ντοκουμέντα», που θα δείχνουν πως η χώρα μας «παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων».

Η ομιλία στο Κογκρέσο

Όπως φαίνεται η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο και η παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας μέσω των χαρτών της «Γαλάζιας Πατρίδας» είχε τελικά μεγάλη επιτυχία και έχει ενοχλήσει σφόδρα τους γείτονες μας. Αντίστοιχα λοιπόν και στο πλαίσιο της διατήρησης της έντασης σε υψηλά επίπεδα, το τουρκικό καθεστώς φέρεται ότι σχεδιάζει να κλιμακώσει την αντίδραση του σχετικά με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η διαφορά όμως είναι ότι ενώ η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί επίσημο επιθετικό δόγμα της Τουρκίας το οποίο στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον ενός γειτονικού κράτους, η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα νόμιμης άμυνας με βάση συγκεκριμένη και εκπεφρασμένη απειλή.

Τα ερωτήματα

Πριν λοιπόν προετοιμαστούν να καταγγείλουν τη χώρα μας, οι γείτονες και υποτίθεται σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να απαντήσουν σε μερικά πολύ απλά ερωτήματα, που μέχρι σήμερα αποφεύγουν με την συνήθη «επιτήδεια» τακτική τους:

  • Έχει εκλείψει η απειλή εναντίον των ελληνικών νησιών από την 4η Τουρκική Στρατιά της Σμύρνης, με το πλήθος των αποβατικών σκαφών και τις ασκήσεις κατάληψης των νησιών μας τύπου EFES;
  • Έχει αποσυρθεί η απειλή πολέμου (casus belli) εναντίον της χώρας μας στην περίπτωση που προχωρήσει στο νόμιμο δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο, αυτό της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια;
  • Έχουν σταματήσει οι τουρκικές παραβιάσεις, παραβάσεις και κυρίως οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα και μη κατοικημένα νησιά;
  • Ποιος ο λόγος των προκλητικών δηλώσεων για «επισκέψεις τη νύχτα» και για «κολύμβηση μέχρι το Καστελόριζο» από Τούρκους αξιωματούχους και μάλιστα δια στόματος Ερντογάν, που «κουνώντας το δάκτυλο» συστήνει ότι η Ελλάδα «πρέπει να προσέχει από δω και πέρα» και ότι «δεν κάνει πλάκα».

Το «άσπρο μαύρο»

Βάσει όσων λένε τις τελευταίες ημέρες, η τουρκική αντιπροσωπεία θα έχει ότι «ντοκουμέντα» επιθυμεί μαζί της στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ επιχειρώντας να κάνει το «άσπρο – μαύρο» σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της.

Να κατηγορήσει δηλαδή την Ελλάδα για επεκτατισμό σε βάρος της, και να μετρήσει τι απήχηση έχουν αυτά τα επιχειρήματα.

Στην πραγματικότητα, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα κάνει για να κερδίσει απλά το παιχνίδι των εντυπώσεων έναντι μιας χώρας κατά της οποίας έχει ξεκάθαρα επεκτατικές βλέψεις, τις οποίες εκφράζει σε κάθε ευκαιρία. Το πιο πιθανό σενάριο φέρνει την Τουρκία σε θέση πίεσης στα όρια της πειθούς ακόμη και στους πιο φανατικούς υποστηρικτές της εντός της Συμμαχίας (ναι υπάρχουν ακόμα τέτοιοι) ότι οι τακτικισμοί της αφορούν στο πλαίσιο ενός «δούναι και λαβείν» άσκησης πίεσης και παροχής ανταλλαγμάτων, για να πει το «ναι» στο αίτημα αποδοχής ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το άρθρο 51 του «Χάρτη του ΟΗΕ»

Όσο, όμως, και να προσπαθήσει να υποστηρίξει το έωλο κι ανιστόρητο αφήγημά της, η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αυτονόητη αμυντική διάταξη ασφαλώς και δεν είναι ούτε παράνομη, ούτε αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

Απεναντίας στηρίζεται στο δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ και αποτελεί εγγύηση ειρήνευσης στο Αιγαίο με την αποτρεπτική ισχύ που προβάλλει εναντίον του αναθεωρητισμού της γείτονος.

Με άλλα λόγια, και αναλογιζόμενοι τι έχει πράξει η Τουρκία στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, υπάρχει κάποιος σε αυτό τον κόσμο που δεν μπορεί να φανταστεί ποιος είναι ο απώτερος στόχος του « ταραξία της περιοχής» αν αδυνατίσουμε την άμυνά μας στα νησιά του Αιγαίου;

Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις με επαγγελματικό και ψυχραιμία από τις βάσεις τους εκπέμπουν ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε η Realnews στο φύλλο της 19 Ιουνίου, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρας πρόσφατα δήλωσε χαρακτηριστικά και σημειολογικά «εάν ερωτηθούμε, θα απαντήσουμε», συνοψίζοντας σε τέσσερις λέξεις για ποιο πράγμα είναι έτοιμος και ο τελευταίος στρατιώτης που υπερήφανα σηκώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία σε κάθε ακριτικό νησί, φυλάκιο και παρατηρητήριο.

ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr