13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ Ελλάδα «κλειδώνει» τον Έβρο: Απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων και ασκήσεις των ΕΔ

Η Ελλάδα «κλειδώνει» τον Έβρο: Απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων και ασκήσεις των ΕΔ

Βασίλης Σκουλαράκος

Το ΓΕΕΘΑ έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τους τρεις Κλάδους – Επαγρύπνηση από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Έβρο.

Τις δικές της ενέργειες προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της, με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, πραγματοποιεί η Ελλάδα, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και της αναθεωρημένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η χώρα μας αποφάσισε να «κλειδώσει» τμήμα του εναέριου χώρου που περνά πάνω από τον νομό Έβρου, απαγορεύοντας πτήσεις κάθε είδους στρατιωτικού αεροσκάφους. Ουσιαστικά σημιουργεί ένα «ειδικό αεροπορικό καθεστώς» πάνω από τον Έβρο, επιτρέποντας ουσιαστικά την πτήση μόνο αμερικανικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου, με εξαίρεση μόνο τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου, είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τον Έβρο ελήφθη στο πλαίσιο της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να ανησυχούν ότι αεροσκάφη της Ρωσίας ή φίλιων χωρών της, όπως η Τουρκία, θα επιχειρούσαν να κατασκοπεύσουν τις αμερικανικές κινήσεις στην Αλεξανδρούπολη, όπου έχει δημιουργηθεί η κυρία βάση ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Σε ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο

Όσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως έχουμε τονίσει εδώ και μέρες, βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και από την Κρήτη μέχρι τους Οθωνούς. Το ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχοντας δώσει σαφείς εντολές στα στελέχη των τριών Κλάδων.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, ενώ και νοτίως της Κρήτης βρίσκονται μονάδες που παρακολουθούν τις κινήσεις των Στόλων που έχουν συγκεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και η επιχειρησιακή εκπαίδευση.

Μάλιστα, από τη Δευτέρα 21 έως και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνδυασμός Ασκήσεων «ΑΣΤΡΑΠΗ» και «ΟΡΜΗ», στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού, Ανατολικού Αιγαίου, Μυρτώου Πελάγους και Κυκλάδων με συμμετοχή μονάδων του Αρχηγείου Στόλου. Κατά τις ανωτέρω Ασκήσεις εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών, γυμνάσια Αεράμυνας, Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, Διοικητικής Μέριμνας, Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και σημαντικός αριθμός αντικειμένων εξάσκησης σε αντιμετώπιση όλων των ειδών των απειλών.

Ο Στρατός Ξηράς από την πλευρά του, παραμένει σε κατάσταση μόνιμης επαγρύπνησης, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να είναι «αστακοί», ενώ στον Έβρο υπάρχει συνεχής εκπαιδευτική δραστηριότητα όλων των Μονάδων και αυξημένη επαγρύπνηση υπό το φόβο επιθετικής ενέργειας από πλευράς Τουρκίας ή ενδεχόμενη προβοκατόρικης ενέργειας. Για τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται ασκήσεις που θα θυμίζουν περισσότερο «Παρμενίωνα» και θα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας.

Η Πολεμική Αεροπορία από την πλευρά της είναι σε μόνιμη κατάσταση συναγερμού. Όλες οι Πολεμικές Μοίρες είναι σε ετοιμότητα κάθε στιγμή, με τους προκλητικούς Τούρκους να παίρνουν απαντήσεις σε κάθε τους ενέργεια στο Αρχιπέλαγος.

Ψύχραιμα και αποφασιστικά, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνουν μήνυμα ισχύος και ετοιμότητας, επιβεβαιώνοντας με κάθε τρόπο πως αποτελούν παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: https://www.newsbomb.gr