13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ Γραμματεία ΕΜΘ ΠΟΜΕΝΣ ενημερώνει για την δικαστική διεκδίκηση...

Η Γραμματεία ΕΜΘ ΠΟΜΕΝΣ ενημερώνει για την δικαστική διεκδίκηση…

Ενημέρωση από την Γραμματεία ΕΜΘ ΠΟΜΕΝΣ

         Αγαπητοί συνάδελφοι του θεσμού μας,

         Σχετικά με το θέμα της μισθολογικής διεκδίκησής μας, σας παραθέτουμε τα παρακάτω προς ενημέρωση σας:

         Όπως είναι γνωστό, με τον νόμο 4609/2019 δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη προελεύσεως ΕΜΘ να προάγονται σε Αξιωματικοί (Ανθλγοί με καταληκτικό Υπλγου και αντιστοίχων στο ΠΝ και στην ΠΑ).

         Ωστόσο, το νέο μισθολόγιο δεν προσαρμόστηκε κατάλληλα, με αποτέλεσμα τα στελέχη αυτά να συνεχίζουν να αμείβονται ως Ανθστές στη Γ’ κατηγορία, αντί να ενταχθούν στη Β’ κατηγορία ως Ανθλγοι. Η αδικία αυτή αναδείκνυε και μια γενικότερη υποβάθμιση των στελεχών προέλευσης ΕΜΘ στο νέο μισθολόγιο, οι οποίοι εντάχθηκαν στη Γ΄ κατηγορία, αν και πλέον προάγονται και αυτοί σε Αξιωματικούς, όπως τα στελέχη της Β΄ κατηγορίας.

         Η ΠΟΜΕΝΣ από την αρχή επεσήμανε την μεγάλη αυτή αδικία ζητώντας από την Πολιτική Ηγεσία να επιλύσει το πρόβλημα. Υποσχέσεις είχαν υπάρξει πολλές, όμως δεν είχαν υλοποιηθεί.

         Έτσι, όταν στα μέσα του 2021 συμπληρώνονταν δύο χρόνια από την θέση σε ισχύ του 4609/2019, κατατέθηκαν οι πρώτες σχετικές αγωγές ώστε να μην τεθεί θέμα παραγραφής ιδίως ως προς τα στελέχη που είχαν προαχθεί άμεσα με την έναρξη ισχύος του Ν.4609/2019.

         Πρόσφατα υπήρξαν νέες διαβεβαιώσεις, σε ανώτατο επίπεδο και με τον πλέον επίσημο τρόπο (βλ. δηλώσεις κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ) ότι θα υπάρξει επίλυση του μισθολογικού ζητήματος των Ανθλγων (και αντιστοίχων) προέλευσης ΕΜΘ. Οι δηλώσεις αυτές κινητοποίησαν εκ νέου πολλά στελέχη, που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στη διεκδίκηση ή να καλύψουν τα επόμενα έτη. Για το λόγο αυτό, η ΠΟΜΕΝΣ σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο, αποφάσισε να διοργανωθεί νέα διεκδίκηση, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις επί των προηγούμενων αγωγών.

         Στην νέα αυτή διεκδίκηση επικεντρωνόμαστε στους συναδέλφους εξ ΕΜΘ που έχουν προαχθεί σε Αξιωματικούς

         – Μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν λάβει το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντίστοιχων.

         – Μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη διεκδίκηση, για να διεκδικήσουν όμως το μεταγενέστερο χρονικό διάστημα μέχρι σήμερα (δηλαδή περίπου 1,5 έτος).

         – Διεκδικούμε τις διαφορές αποδοχών μεταξύ Β’ και Γ κατηγορίας για τους Ανθυπολοχαγούς (και Υπολοχαγούς) εξ ΕΜΘ, από την προαγωγή τους σε Αξιωματικούς μέχρι σήμερα.

         – Όμως, όπως όλες οι μισθολογικές διεκδικήσεις, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε πέραν των δύο ετών, λόγω παραγραφής (με εξαίρεση ορισμένους μήνες στο 2020 και το 2021 που ανεστάλη η παραγραφή λόγω κορονοϊού).

         Η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων ενισχύει τη φωνή μας και τη διεκδίκησή μας, και παράλληλα διασφαλίζει το χαμηλό κόστος που εξασφάλισε η ΠΟΜΕΝΣ.

         Αγαπητοί μας συνάδελφοι, παραμένουμε στη διάθεσή σας για την όποια διευκρίνιση μέχρι την τελική μας δικαίωση, τόσο εμείς ως μέλη της Γραμματείας ΕΜΘ, όσο οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΜΕΝΣ που τόσο θερμά έχει αγκαλιάσει, έχει αναδείξει και έχει στηρίξει όλα τα θέματα του θεσμού μας, όλα τα χρόνια από συστάσεως της.

Συναδελφικά

Για τη Γραμματεία ΕΜΘ ΠΟΜΕΝΣ

Παναγιώτης Τζανετόπουλος – Γραμματέας

Χρήστος Καρανάσιος – Αναπληρωτής Γραμματέας

Γιάννης Σπαράγγης – Τομεάρχης

Δημήτρης Στάικος – Τομεάρχης

Στέργιος Όρκας – Τομεάρχης