13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗχηρή απάντηση της κυβέρνησης στον Τσαβούσογλου: "Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις - Δεν...

Ηχηρή απάντηση της κυβέρνησης στον Τσαβούσογλου: “Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις – Δεν κάνουμε βήμα πίσω”

Ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου που απείλησε ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. “Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Επιπλέον σημείωσε ότι “υβριδικές απειλές” μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020, ή στην κυβερνοασφάλεια, και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. “Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά, αλλιώς θα θέσουμε ζήτημα κυριαρχίας”

Η Τουρκία κλιμάκωσε σήμερα την ένταση θέτοντας ευθέως ζήτημα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως “η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου”, καλώντας την Αθήνα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά “αλλιώς θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους”.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: “Τερματίζουμε επίσημα τη διαδικασία του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή”.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας: “Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί με απειλή από την Τουρκία ως δικαιολογία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θεμα κυριαρχίας τους”.

Μάλιστα στη διάρκεια της συζήτησης έδεξε και χάρτες “γκριζάροντας” ελληνικά νησιά.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες. “Και η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποίησει. αλλιώς μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους”, είπε.

Ο Τσαβούσογλου επιμένει στα περί επεκτατικής πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας, λέγοντας ότι με αυτό το κίνητρο παραβιάζει το καθεστώς. “Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εναντίον μιας ΝΑΤΟϊκής χώρας και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας. “Εχουν μένος εναντίον μας”, συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος προκαλεί και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας: “Τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς. Τα Δωδεκανήσα έχουν καταληφθεί άδικα”.

Απειλές και από τον Τσελίκ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προέβη σε ακόμη ένα παραλήρημα κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός “λέει πως οι όροι είναι ξεπερασμένοι”.

Συνέχισε, τονίζοντας ότι “τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα”, ενώ άφησε αιχμές λέγοντας “μήπως είναι της μόδας η επίλυση των διαφορών με όπλα;”

Σακελλαροπούλου: “Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας”

“Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας”, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Εσθονία, όπου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, Αλάρ Καρίς.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυρικάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε: “Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε”.

Ωστόσο, ανέφερε ότι “η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας”.

Δένδιας: “Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις”

“Η τουρκική παραβατικότητα, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αναθεωρητισμού και νεο-οθωμανισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα, τεκμηριώνει απόλυτα τα ελληνικά επιχειρήματα”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Όπως σημείωσε, αποδεικνύεται “στην πράξη ότι το casus belli κατά της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχόμενου, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς σε ρητορικό επίπεδο. Και αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την Τουρκία διεθνώς”.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, “η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία, δεν υποκύπτει στον πειρασμό να απαντά με τον ίδιο τρόπο”. “Εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες σε πλείστες περιπτώσεις έχουν και προσωπική διάσταση. Εμείς δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η πρόσφατη απαντητική επιστολή της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ του Οργανισμού σχετικά με δήθεν υποχρέωση αποστρατωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου αποτελεί παράδειγμα νηφάλιας αντίδρασης.

“Στην επιστολή αυτή τεκμηριώνεται το αβάσιμο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Παράλληλα, τονίζεται ο κίνδυνος που συνιστούν οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια”, επεσήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή της Ελλάδς να συνομιλεί με την Τουρκία, αλλά αυτό “προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας μία ριζική αναθεώρηση της συμπεριφοράς της και την πλήρη εναρμόνισή της με τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας”.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, “η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, έχει τις δικές της θέσεις που διέπονται από τον σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου”, κάτι που κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, έχει πλέον εδραιωθεί ως αντίληψη στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.