13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕυχάριστα νέα! Έπειτα από 14 χρόνια τα στελέχη των ΕΔ θα δουν...

Ευχάριστα νέα! Έπειτα από 14 χρόνια τα στελέχη των ΕΔ θα δουν τον μισθό τους να μεγαλώνει

(Φωτό αρχείου)

Ιωάννης Δούκας

Τις αυξήσεις αυτές θα δουν στους λογαριασμούς τους οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι οικονομικές απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο καλείται να λύσει το υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα προσδοκίας λόγω των οικονομικών επιδόσεων της χώρας. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις αποδοχές των ενστόλων του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Παππά, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης στη Βουλή έδωσε την είδηση ότι για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια θα δοθούν αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις αυξήσεις αυτές θα δουν στους λογαριασμούς τους οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων την 1η Ιανουαρίου 2024. Μάλιστα ο υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει και ένα νέο πιο ευνοϊκό συνταξιοδοτικό καθεστώς, προσθέτοντας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων όταν αποστρατευτούν θα δουν αυξήσεις και στις συντάξεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, από το νέο έτος πέντε είναι οι κατηγορίες αυξήσεων τις οποίες θα δει στις απολαβές του το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα υπάρξει οριζόντια αύξηση 70 ευρώ, ασχέτως μισθολογικού κλιμακίου προϋπηρεσίας και θέσης.

Όπως και όλοι βεβαίως οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα λάβουν και την αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο.

Όσα μάλιστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν θέση ευθύνης θα δουν να αυξάνεται κατά 30% και το επίδομα ευθύνης τους. Περίπου 21.000 στελέχη θα λάβουν αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Ακόμα, για 112.000 στελέχη έγγαμα ή με παιδιά υπάρχει αύξηση κατά 15 ευρώ των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας. Να προσθέσουμε επίσης ότι θα συνυπολογιστεί η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, το οποίο επιφέρει ένα επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

Τέλος, όπως επεσήμανε ο Γ. Κεφαλογιάννης «ως ηγεσία του υπουργείου Άμυνας συνεργαζόμαστε στενά με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλουμε προτάσεις στο πλαίσιο μιας δίκαιης αντιμετώπισης των θεμάτων του προσωπικού, εξαντλώντας βέβαια την επίλυσή τους στα δημοσιονομικά περιθώρια».

Και κατέληξε ότι τα αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζονται κάθε φορά με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία πλέον ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς…

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή