13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕυλογιά των Πιθήκων. Σε ''αυξημένη επαγρύπνηση'' το Υγειονομικό των ΕΔ. Τι ζήτησε...

Ευλογιά των Πιθήκων. Σε ”αυξημένη επαγρύπνηση” το Υγειονομικό των ΕΔ. Τι ζήτησε ο Στρατηγός Κων. Φλώρος

Του Ηλία Προύφα

Να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα , οι Διευθύνσεις Υγειονομικού και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, απέναντι στην ασθένεια της ”Ευλογιάς των Πιθήκων”, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Τα παραπάνω όπως μαθαίνουμε στο kranosgr, ζήτησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από τη ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ που συντονίζει τις διευθύνσεις υγειονομικού των τριών κλάδων στις ΕΔ.

Όπως και την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν πανέτοιμες και συνέδραμαν άμεσα και επιτυχώς υπέρ του κοινωνικού συνόλου, έτσι και τώρα, ακολουθώντας και πάλι τις εντολές και κατευθύνσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, οι ΔΥΓ, προετοιμάζονται κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν ακόμη και το πιο ακραίο σενάριο, που είναι η ταχεία εξάπλωση της ασθένειας με τη μορφή πανδημίας στη χώρα μας.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη χώρα, το ”χακί” υγειονομικό βρίσκεται σε ”αυξημένη επαγρύπνηση”. Καθημερινά θα αξιολογείται η κατάσταση και σε 24ωρη βάση θα ενημερώνεται ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος θα πραγματοποιεί συσκέψεις με τους επιτελείς του, ενημερώνοντας και την πολιτική ηγεσία.

Όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, με τους οποίους οι ΕΔ, έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση και ετοιμάζονται εφόσον απαιτηθεί να πάρουν έκτακτα μέτρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα, τα κρούσματα πληθαίνουν καθημερινά. Την Κυριακή νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκαν από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ οι σχετικές επιδημιολογικές αναλύσεις του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της νόσου, τις οποίες δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) δημιουργούν μία εικόνα, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση τείνει να οδηγηθεί στη λεγόμενη “παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Επαναφορά της μάσκας στη Νέα Υόρκη
Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς άρχισαν ήδη να ενθαρρύνουν ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, μόλις λίγο διάστημα αφότου οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

Και στην Ελλάδα ωστόσο, έχουν αρχίσει κάποιοι επιστήμονες να προτρέπουν τους πολίτες να συνεχίζουν να φορούν τις μάσκες, καθώς μπορούν να προστατέψουν από την ευλογιά των πιθήκων.

Τα πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε ευλογιά
Πάντως, όσο ο ιός εξαπλώνεται στον κόσμο, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία στους πολίτες ενώ οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα εάν παραστεί ανάγκη.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).

Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα.

Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμεβλογιάς. Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με: απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Η θεραπεία
Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά στην αντιϊική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat, θεραπεία εκλογής σε συνδυασμό με το brincidofovir σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1-10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής που αποτελούν αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα στην Αφρική είναι περίπου 3%. Στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.