13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΕΣΠΕΕ Ξάνθης: Εξουθενωτικό Ωράριο Εργασίας στην 1η Στρατιά

ΕΣΠΕΕ Ξάνθης: Εξουθενωτικό Ωράριο Εργασίας στην 1η Στρατιά

ΠΡΟΣ :                                                                                                     Αρ. πρωτ.: 436

                        Πίνακας Αποδεκτών                                                      Ξάνθη, 21 Ιουν 23

ΚΟΙΝ. :          

ΘΕΜΑ:           Προσωπικό – Διοικητικά (Εξουθενωτικό Ωράριο Εργασίας)

            Αξιότιμε κ. Αρχηγέ.

            Την 21η Ιουνίου 2023, περιήλθε στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου επιστολή, υπό τύπου παραπόνου, συναδέλφου μας, που υπηρετεί σε Μονάδα του ν. Λάρισας, με το κάτωθι επί λέξει περιεχόμενο:

«Είκοσι μια (21) ώρες το 24 ωρο ορίζονται να εκτελούν υπηρεσία στην B’ Πύλη της 1ης Στρατιάς. Φαίνεται ότι οι εκδότες της διαταγής δεν λαμβάνουν υπόψη το Π.Δ υπ αριθμ 88 (ΦΕΚ 94 13 τ. Α Μαΐου 1999). Το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα όπως τροποποιήθηκε το 2012 μεταξύ άλλων προβλέπει ελάχιστη για 11 ωρη υποχρεωτική ανάπαυση το 24ωρο. Αυτό όφειλαν να το ξέρουν και να το τηρούν αυτοί που ορίζουν αυτή την απαράδεκτη υπηρεσία πριν διατάξουν τα στελέχη σε ωράριο γαλέρας. Πέρα από την νομιμότητα η τήρηση της οποίας είναι υποχρεωτική, η κοινή λογική οδηγεί στο συμπέρασμα πως με ένα τέτοιο βάρβαρο ωράριο εργασίας τα στελέχη είναι επιρρεπή στο ανθρώπινο λάθος. (…) Ένα ανθρώπινο λάθος που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα καθώς τα στελέχη κατά την υπηρεσία τους χειρίζονται και ελέγχουν όπλα, οχήματα και στρατιώτες. Μακάρι να μην γίνει τίποτα για να είμαστε ασφαλής από το ανθρώπινο λάθος πρέπει να τηρούνται τα όσα λέει ο νομοθέτης στα ωράρια εργασίας και υπηρεσίες [Εδώ είναι το λινκ με το τι ισχύει για την Ελάχιστη ημερήσια και εβδομαδιαία ανάπαυση-ανώτατα όρια απασχόλησης https://ypergasias.gov.gr/ergasiakes-scheseis/atomikes-ergasiakes-sxeseis/chronika-oria-ergasias/]»

            Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, με αφορμή την ως άνω επιστολή, αναδεικνύει το σοβαρό κενό/παρερμηνεία που υπάρχει στην εργασιακή νομοθεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Υπηρεσία να επιβάλλει απάνθρωπα, συνεχόμενα και σκληρά ωράρια εργασίας στα στελέχη, ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών, έχοντας ως (αδικαιολόγητη κατά την άποψή μας) δικαιολογία, είτε θέματα ασφαλείας, είτε τη χορήγηση απαλλαγών την επομένη ημέρα για ξεκούραση. Οι 24ωρες υπηρεσίες αποτελούν τακτική δραστηριότητα των Μονάδων και του στρατιωτικού προσωπικού, η οποία δεν δικαιολογεί την εξαίρεση από το καθιερωμένο ωράριο εργασίας, το οποίο ανέρχεται σε 40 ώρες την εβδομάδα.

            Η συνεχόμενη, επί 21 ώρες και χωρίς ανάπαυλα, απασχόληση σε μία απαιτητική, κοπιαστική και υπεύθυνη εργασία, όπως αυτή του ελέγχου κυκλοφορίας μίας κεντρικής πύλης ενός μεγάλου Στρατοπέδου, καταπονεί σωματικά και πνευματικά τους συναδέλφους μας και οπωσδήποτε μία απαλλαγή δεν είναι ικανή να αναπληρώσει τη «ζημιά» της υγεία τους. Άλλωστε, δε χρειάζεται ούτε να αναφερθούμε, ούτε να δικαιολογήσουμε την ως άνω καταπόνηση. Το έχουν κάνει άλλοι, αρμοδιότεροι από εμάς, με αποτέλεσμα τη σύνταξη και εφαρμογή αντίστοιχων νομοθετικών διαταγμάτων που προστατεύουν τους εργαζόμενους από την εργασιακή εξουθένωση, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

            Ως εκ τούτου κι επειδή το ανωτέρω γεγονός δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε στρατιωτική Μονάδα, διαφαινόμενες λύσεις, όπως η αύξηση των υπηρεσιών των συναδέλφων μας, μέσα από τον καθορισμό περισσότερων ατόμων για την ως άνω υπηρεσία, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ως προϊόντα σοβαρής, ανθρωποκεντρικής, σύγχρονης και πολιτισμένης σκέψης. Δεν γίνεται, για άλλη μία φορά, το πρόβλημα της υποστελέχωσης να μεταφέρεται στα στελέχη των ΕΔ και να καλούνται να βάλουν για πολλοστή φορά πλάτη εξαιτίας λαθών και παραλείψεων άλλων!

            Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για την ανάληψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών, ώστε εκμεταλλευόμενος το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, προστατεύσετε το προσωπικό σας από την εργασιακή εξουθένωση, φέροντας επιτέλους τον εργασιακό πολιτισμό στις τάξεις των ΕΔ. Δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που απολαμβάνουν οι λοιποί εργαζόμενοι!

            Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε διευκρίνισης και πληροφορίας.

            Οι προς κοινοποίηση αποδέκτες, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση και αρμοδιότητές τους ενέργειες.

            Με σεβασμό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
   
   
Βάιος Τσαπρούνης Γεώργιος Λύρατζης
Υπολοχαγός (ΥΠ-Π) ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
τηλ. 6947401286, 6980230509 τηλ. 6932572880

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Αποδέκτες για ενέργεια

Α/ΓΕΕΘΑ [(Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος)]

Αποδέκτες για πληροφορία                                                           

Α/ΓΕΣ [(Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης)]

Α/ΓΕΝ [(Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ)]

Α/ΓΕΑ [(Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς)]

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.

Πρωτοβάθμιες Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών (για ενημέρωση των μελών τους)

Στρατιωτικοί Συντάκτες