13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕρώτηση Μ. Χαρακόπουλου : «Θα αναγνωριστούν τα χρόνια σπουδών σε επιτυχόντες ΑΣΕΠ...

Ερώτηση Μ. Χαρακόπουλου : «Θα αναγνωριστούν τα χρόνια σπουδών σε επιτυχόντες ΑΣΕΠ που μπήκαν στις ΕΔ;»

«Προτίθεστε να αναγνωρίσετε ως προϋπηρεσία τον χρόνο σπουδών των ιδιωτών που προσλαμβάνονται με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αναγνωρίζεται ο χρόνος φοίτησης των αποφοίτων στρατιωτικών σχολών, προκειμένου να τυγχάνουν ανάλογης μισθολογικής αντιμετώπισης;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την κάλυψη των αναγκών τους σε εξειδικευμένο προσωπικό καταφεύγουν και σε προσλήψεις ιδιωτών, μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Σε αντίθεση, όμως, με τους αποφοιτήσαντες από στρατιωτικές σχολές, όπου ο χρόνος φοίτησής τους αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία, αυτό δεν ισχύει -από το 2017- για τους ιδιώτες πτυχιούχους που εισέρχονται σε υπηρεσίες των ΕΔ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 5, του ν. 3016/17-5-2002 (ΦΕΚ 110/Α/17-5-2002) για τους εισακτέους ιδιώτες σε στρατιωτικές υπηρεσίες, στον χρόνο πραγματικής υπηρεσίας, ο οποίος καθορίζει και τη μισθολογική κλίμακα, προσμετρούταν ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης σε ΑΕΙ. Όμως, με τις διατάξεις του νόμου 4472/2017 (ΦΕΚ 74/Α/19-5-2017) και συγκεκριμένα του κεφ Β, άρθρο 126, παρ. 9, υποπερ. 3, άλλα και τα όσα αναφέρονται στην 2/52259/ΔΕΠ/19-7-2017, σελ 14, περ. 2, εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης των ιδιωτών στα ΑΕΙ δεν προσμετράται στη μισθολογική κατάταξη των επιτυχόντων σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στις ΕΔ, παρά το γεγονός ότι το πτυχίο τους αποτελεί βασικό προσόν συμμετοχής στις προκηρύξεις. Αντιθέτως, ο χρόνος φοίτησης σε στρατιωτικές σχολές αναγνωρίζεται κανονικά στη μισθολογική κατάταξη. Συνεπώς, σε υπηρεσίες των ΕΔ υπάρχουν εργαζόμενοι με όμοιους τίτλους σπουδών που, ωστόσο, δεν απολαμβάνουν όμοιας μισθολογικής κατάταξης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιωτών επιτυχόντων της προκήρυξης με ΦΕΚ 18/ΤΕΥΧΟΣ ΑΣΕΠ/24-6-2020, για την πρόσληψη Ανθυπολοχαγών Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων, οι οποίοι μετά και την τετράμηνη εκπαίδευσή τους, προσλαμβάνονται με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, με τις προαναφερόμενες επιπτώσεις στο μισθολογικό κλιμάκιο.

Αντιθέτως, στο Πυροσβεστικό Σώμα, με γνώμονα την αντιστοιχία της ιεραρχίας και των βαθμών σε Ε.Δ., Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., και Λ.Σ. –βάση του άρθρου 96 του ν. 4662/2020 (ΦΕΚ 27/Α/7-2-2020)- και τις διατάξεις του υπ’ αριθμ. 36 Προεδρικού Διατάγματος, οι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων από κατάταξη ιδιωτών στην Πυροσβεστική προσλαμβάνονται με το βαθμό του Υποπυραγού και έτσι εξομαλύνεται η μισθολογική αναντιστοιχία μεταξύ των εργαζομένων».