13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕρντογάν στο ΝΑΤΟ για τα F-16: Ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της...

Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για τα F-16: Ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε

Μήνυμα για τα F-16 έστειλε στις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και αφότου ήρε το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υποστήριξε, προκαλώντας εντύπωση, ότι «ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε τα μαχητικά κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε», ενώ εστίασε στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος στην Αθήνα.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου προέδρου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

«Βλέπω ότι δεν γνωρίζετε την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Δημοκρατία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Σε ποια χώρα του κόσμου έχετε δει εκλογές με ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%; Πόσες χώρες υπάρχουν; Δεν μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα. Οι δικές μας τελευταίες εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα το 88%. Δεν λείπει τίποτα από την άποψη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών» επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Είχαμε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε στόχο να αποκτήσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς αλλά να αυξήσει τους φίλους. Αυτό το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε αυτή τη φιλία» σημειώνεται δε με έμφαση στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η τουρκική προεδρία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες ανακοινώνουν στην ανακοίνωση συγκεκριμένα βήματα προκειμένου «το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», συμφωνώντας ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναθέτουν τον συντονισμό της κοινής συνεδρίασης στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Η επιλογή των προσώπων δεν είναι τυχαία καθώς και οι δύο υπουργοί είναι άτομα απολύτου εμπιστοσύνης των δύο ηγετών. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, που κλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια να αναλάβει δύσκολες αποστολές, ενώ ο Χακάν Φιντάν ήταν στο πλευρό του κ. Ερντογάν, ο οποίος από το 2010 έως το 2013, του ανέθεσε τη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών.

 
 

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr