13.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΠΟΠ Επιλοχίας συμμετείχε και διακρίθηκε στον ιστορικότερο αγώνα δρόμου της Κρήτης

ΕΠΟΠ Επιλοχίας συμμετείχε και διακρίθηκε στον ιστορικότερο αγώνα δρόμου της Κρήτης

Του Ηλία Προύφα

Στον ιστορικότερο αγώνα δρόμου της Κρήτης, τα ”ΑΡΚΑΔΙΑ”, συμμετείχε και διακρίθηκε Επαγγελματίας Οπλίτης των Καταδρομών.

Πρόκειται για τον Γιώργο Κουτρούλη της 1ης ΜΑΛ Χανίων, ο οποίος ως μαραθωνοδρόμος και τριαθλητής με διακρίσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό, συμμετείχε στον αγώνα δρόμου των 22 χιλιομέτρων, κατακτώντας την 3η θέση.

Η ιστορία των Αρκαδίων αγώνων ξεκινά από το 1930. Το σωματείο Α.Ο. Ατρόμητος με πρόεδρο το λοχαγό (ε.α.) Νικόλαο Ζερβό προκειμένου να τιμήσει την επέτειο του ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου, αποφάσισε να τελέσει στις 8 Νοεμβρίου 1930 τοπικούς αθλητικούς αγώνες, με την ονομασία «Πανρεθύμνια».

Επειδή όμως το έτος εκείνο, τελούνταν σ’ όλη τη χώρα γιορτές για τα 100 χρόνια της απελευθερώσεως της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό και οι γιορτές τελείωναν με την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μ. Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου 1930 στο Ρέθυμνο, αποφάσισε να μετονομάσει τους αγώνες σε «Αρκάδια».

Αυτό ήταν, έτσι οι αγώνες του 1930 ονομάστηκαν «Αρκάδια» αλλά ανεπίσημα, γατί στη συνέχεια έγιναν νέοι αγώνες το 1932 και 1933 και από το 1936 και μετά ο Α.Ο. Ατρόμητος διοργάνωσε κάθε χρόνο με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ, που ήταν μέλος του (εκπροσωπείτο από τον Ξηρουχάκη και το Ν. Γκαγκαουδάκη) τους επίσημους Αρκάδιους αγώνες.

Τα 1α επίσημα «Αρκάδια» το 1936

Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες «Αρκάδια» έγιναν στις 8 Νοεμβρίου 1936 από τον Αθλητικό Όμιλο Ρεθύμνης – ΑΟΡ. Στους παγκρήτιους αγώνες πήραν μέρος τα Σωματεία: Ο Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Κεραυνός», Τάλως Χανίων, Φωκιανός και ΑΟΡ.