13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Φύλλα Πορείας από το ΓΕΕΘΑ σε στελέχη για το Ευρωπαϊκό...

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Φύλλα Πορείας από το ΓΕΕΘΑ σε στελέχη για το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο Λάρισας

Του Ηλία Προύφα

Φύλλα πορείας για τη Λάρισα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα τοποθετηθούν στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο (ΕΣΕΕΕ) που βρίσκεται εντός του Στρατοπέδου Νικολάου Πλαστήρα, στην 1η Στρατιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr.com, οι στρατιωτικοί θα στελεχώσουν το επιτελείο του ΕΣΕΕΕ, το οποίο θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην επιχείρηση ”ΑΣΠΙΔΕΣ”, ενάντια των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αρχικά τα στελέχη θα μετακινηθούν με αποσπάσεις – διαθέσεις, έως ότου βγουν οι διαταγές των μεταθέσεων.

Στο στρατηγείο τη διοίκηση θα αναλάβει Έλληνας Υποναύαρχος και εκτός τους Έλληνες αναμένονται και ξένοι στρατιωτικοί από τη Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία και η Κύπρος.

Όπως είχε δηλώσεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, προτάσοντας τους εξής λόγους για την αναγκαιότητα της επιχείρησης:

– Την προστασία ελληνικών, ελληνόκτητων πλοίων και ελληνικών πληρωμάτων,

– Το γεγονός ότι τίθεται θέμα προστασίας της τσέπης του Ευρωπαίου και του Έλληνα καταναλωτή. Ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι μιλάμε για τη χρήση ή την αχρήστευση της διώρυγας του Σουέζ. Αν τα εμπορεύματα επιβαρυνθούν με το κόστος, το μεταφορικό κόστος του “γύρω – γύρω” από την Αφρική, καταλαβαίνετε τι θα σημάνει αυτό για το ήδη ρεύμα ακρίβειας που υπάρχει”, πρόσθεσε,

-Το γεγονός ότι βασική πάγια διαχρονική και υπερκομματική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η δημιουργία επιχειρησιακού αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”Εμείς έχουμε θέματα, όταν έχουμε θέματα, έχουμε γείτονες τους οποίους ας τους ονομάσω “αμφιλεγόμενους”, για να μην τους πω “κακούς”, όταν έχουμε θέματα με αυτούς τους αμφιλεγόμενους γείτονες θέλουμε η Ευρώπη να υπάρχει, να έχει αμυντικό βραχίονα. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να αφήνει την προστασία της θαλάσσιας οδού, της απολύτως απαραίτητης για την επιβίωσή της μόνο στο ΝΑΤΟ; Δηλαδή να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση τη γεωπολιτική της απουσία δίπλα στο σπίτι της. Πάνω και πέρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυτή η χώρα που πρέπει να θέλει να δημιουργηθεί στο τέλος της μέρας, ακόμα και Ευρωπαϊκός Στρατός, είναι η Ελλάδα για προφανείς και πρόδηλους λόγους που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους επαναλάβω, αλλά που τους ξέρει και ο τελευταίος Έλληνας. Και ο τελευταίος Έλληνας που έχει διαβάσει μία φορά εφημερίδα στην ζωή του, καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να θέλει ευρωπαϊκό στρατό και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις”.

Όσον αφορά στην επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι “θα προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή θα προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων.”

Εκτός του Στρατηγείου, η Ελλάδα θα συμμετέχει με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ.