13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπιστολή του Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη, Προέδρου ΕΣΠΕΕ Ξάνθης

Επιστολή του Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη, Προέδρου ΕΣΠΕΕ Ξάνθης

Επιστολή

του Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη

Οργανωτικού Γραμματέα της

Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.)

και Προέδρου της

Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.)

            Στις 21 Νοεμβρίου 2019, αναγνώσαμε την πρώτη Ημερήσια Διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, κατά την οποία και μεταξύ άλλων γνώρισε προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ): «Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχω την ευθύνη, το χρέος και τη βούληση να μεριμνώ για τις ανάγκες τόσο τις δικές σας, όσο και των οικογενειών σας. Είμαι προσηλωμένος στη συνέχιση και ανάληψη των απαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να διευκολύνω την καθημερινότητά σας και να σας παρέχω τη δυνατότητα να εκτελέσετε απερίσπαστα το δύσκολο έργο σας.»

            Στις 21 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξέδωσε την παρακάτω Ημερήσια Διαταγή, με την οποία και πάλι, απευθυνόμενος στα στελέχη των ΕΔ γνώρισε ότι: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το έργο σας αναγνωρίζεται και εκτιμάται. Η μέριμνα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας, τόσο της δικής σας όσο και των οικογενειών σας, προκειμένου απερίσπαστα να εκπληρώνετε με επιτυχία την αποστολή σας, αποτελεί προτεραιότητά μου.»

            Μεταξύ των δύο ως άνω Ημερήσιων Διαταγών, κατά τις οποίες ο κ. ΥΕΘΑ επικαλείται την ευθύνη, το χρέος και τη βούλησή του να μεριμνεί για τα στελέχη των ΕΔ και τις οικογένειές τους, τα οποία αποτελούν προτεραιότητά του, μεσολάβησε ένας χρόνος. Φαίνεται ότι ο ένας χρόνος δεν ήταν αρκετός ώστε να υλοποιήσει τις παραπάνω δεσμεύσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν, μάλιστα, σε Ημερήσια Διαταγή, η επισημότητα, το κύρος, ο θεσμός και ο συμβολισμός της οποίας δεν επιτρέπουν αοριστολογίες ή σχεδιασμούς που δεν επιτυγχάνονται.

            Στις 21 Νοεμβρίου 2021, προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι δεν πρόκειται να πράξει, όπως ουδέποτε μέχρι και σήμερα έπραξε, υπέρ της μέριμνας για το στρατιωτικό προσωπικό, αρκέστηκε σε ευχαριστίες, εξαίροντας το έργο και την προσφορά του.

            Στις 21 Νοεμβρίου 2022 και πιθανώς συντάσσοντας την τελευταία του Ημερήσια Διαταγή για την Εορτή των ΕΔ  ως ΥΕΘΑ κατά τη θητεία της νυν κυβέρνησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανήλθε στην πρακτική των εξαγγελιών και υποσχέσεων μέσα από αυτήν, γνωρίζοντάς μας τα κάτωθι: «Κεντρική συνιστώσα της πολιτικής μας αποτελεί η ανάληψη δράσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, τόσο της δική σας όσο και των οικογενειών σας, με σκοπό να μπορείτε να επιτελείτε απερίσπαστα, αποτελεσματικά και στο ακέραιο την αποστολή σας.»

            Σήμερα, σαράντα (40) μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με ανύπαρκτο νομοθετικό έργο, ικανό να βελτιώσει την καθημερινότητα των στελεχών των ΕΔ και των οικογενειών τους, φαίνεται ότι παραμένει ανεπηρέαστος από την έμμεση αφαίμαξη του εισοδήματός του προσωπικού που προΐσταται, απόρροια της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και των πολλαπλών κρίσεων που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις δίκαιες αντιδράσεις των συναδέλφων μας, έχει υψώσει τη σημαία του πολυαναμενόμενου, τόσο από άποψη περιεχομένου, όσο και χρόνου, νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ, το οποίο, όπως κατά καιρούς υποσχέθηκε, θα μεριμνά για τα στελέχη των ΕΔ, ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο.

            Την ημέρα εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά τη διάρκεια τις εορταστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο επικείμενο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας πλέον ότι έχει πάρει και την απαραίτητη έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το «πράσινο φως» του Υπουργείου Οικονομικών αφορά σε αυτό κάθε αυτό το νομοσχέδιο ή αν αφορά στην ήδη αυξημένη κατά εκατόν τρία (103) περίπου εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με πέρσι, αύξηση των κονδυλίων για παροχές σε προσωπικό. Διότι, αν αφορά το δεύτερο, με πικρία διαπιστώνουμε πάνω από την οθόνη του μικροϋπολογιστή μας, ότι δεν αρκούν. Ποιες εξαγγελίες και αδικίες να πρωτοκαλύψουν τα εκατόν τρία (103) εκατομμύρια ευρώ;

            –           Την αναδρομική (από το 2017) και εφεξής καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυκτερινή μας εργασία;

            –           Την αναδρομική (από 2019) και εφεξής αποκατάσταση της μισθολογικής διαφοράς των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) Ανθυπολοχαγών;

            –           Την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των Οπλιτών Βραχείας Κατάταξης (ΟΒΑ);

            –           Την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των σπουδαστών ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ;

            –           Την αναδρομική και εφεξής οικονομική αποζημίωση των Στρατιωτικών Δικαστών, μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση;

            –           Την αύξηση των «πλεύσιμων» του προσωπικού του Πολεμικού ναυτικού (ΠΝ);

            –           Τον επανακαθορισμό (προς τα άνω) των επιδομάτων επικινδυνότητας των πυροτεχνουργών;

            –           Τη μισθοδοσία του επιπλέον προσωπικού (Σπουδαστές ΑΣΕΙ –  ΑΣΣΥ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ) που πρόκειται να προσληφθεί το έτος 2023;

            –           Την αναδρομική (από το 2020) οικονομική καταβολή υπηρεσιών Κυριακών και αργιών του στρατιωτικού προσωπικού;

            Δυστυχώς και απευθυνόμενος στον κ. ΥΕΘΑ, κλείνεται η παρούσα με τη φράση «Δεν προκάνουμε κύριε Υπουργέ. Δεν προκάνουμε…»