13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΥΣΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΥΣΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ και Υφυπουργέ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Αμε.Α.), Συνάδελφοι των Ενόπλων Δυνάμεων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και μέλη των οικογενειών σας με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, κυρίες και κύριοι,

Με αφορμή την 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου μήπως και προβληματιστείτε κάποιοι από εσάς και προσπαθήσετε έστω για λίγο να δείτε μέσα από τις σκέψεις μου τη δική μας ψυχή. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω την ευλογία να εκπροσωπώ ανθρώπους με προβλήματα υγείας, αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Θέλω εξαρχής να αναφερθώ στο σύνολο της κοινωνίας, που δεν έχει μάθει να σέβεται στην πράξη αυτούς τους ανθρώπους και που δεν είναι διακριτικοί. Έχω να τους κάνω κάποιες ρητορικές ερωτήσεις:

  • Έχετε αναρωτηθεί πως ξυπνάνε και πως κοιμούνται αυτοί οι άνθρωποι;
  • Έχετε αναρωτηθεί αν πονούν στην καθημερινότητά τους;
  • Έχετε αναρωτηθεί αν έχουν κάποιον άνθρωπο δίπλα τους να τους βοηθήσει στην καθημερινότητά τους;
  • Άραγε την θεραπεία όπου και λαμβάνουν να την θυμούνται ή τις πιο πολλές φορές το ξεχνούν;
  • Η ψυχική τους υγεία πώς να είναι άραγε με τα προβλήματα υγείας όπου και αντιμετωπίζουν;
  • Γνωρίζετε πόσες μάχες δίνουν καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι; Άραγε να κερδίζουν κάποιες από αυτές;
  • Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόνοια γι΄αυτούς τους ανθρώπους;
  • Άραγε να υπάρχει ισότητα στους ανθρώπους με αναπηρία σε όλους τους κλάδους της χώρας μας;

Είναι πολλά τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους αυτοί οι άνθρωποι. Να είστε σίγουροι όμως ότι το βιώνουν ΜΟΝΟ οι ίδιοι και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα τους. Και ξέρετε γιατί; Γιατί η σημερινή ημέρα θα φύγει και αυτοί οι άνθρωποι θα βυθιστούν ξανά στον Γολγοθά όπου και βιώνουν κάθε μέρα, μην ξέροντας τι τους ξημερώνει η επόμενη.

Πρόσφατα συναντήθηκα με έναν δημοσιογράφο. Όταν του ανέφερα ότι ασχολούμαι με την πρόνοια, την υγεία και την αναπηρία στις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο, η πρώτη του κουβέντα ήταν πως αυτό το θέμα «πουλάει» και είναι «πιασάρικο». Κοιτάξτε που έχουμε φτάσει την κοινωνία μας κυρίες και κύριοι. Να πουλάμε την αναπηρία στα μάτια του κόσμου. Δεν είναι νέο σε εμάς ότι πολλοί συνάνθρωποί μας εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους με αναπηρία προς δικό τους όφελος. Εμείς το γνωρίζουμε; Εσείς το γνωρίζετε; Και αν το γνωρίζετε τι κάνετε γι΄αυτό;

Τη σημερινή εποχή, παγκοσμίως βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σε αυτό το σημείο οφείλω να συγχαρώ δημόσια την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τα μέτρα όπου και έχουν λάβει για τις ευπαθείς ομάδες, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ευχή όλων μας, πιστεύω μέσω των ειδικών ιατρών και με τη βοήθεια του Θεού ότι θα ξεπεράσουμε αυτό που ζούμε και θα επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας. Είναι κάτι που ελπίζουμε όλοι μας άλλωστε. Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και  μέλη των οικογενειών τους με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, θα συνεχίσουν όμως το δικό τους καθημερινό αγώνα.

Θέλω να κάνω κάποιες ρητορικές ερωτήσεις στον Υπουργό και Υφυπουργό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

  • Πιστεύετε ότι τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης, έχουν την ανάλογη συμπαράσταση από εσάς σε όλα τα ζητήματα όπου τους απασχολούν;
  • Πιστεύετε ότι υπάρχει σωστή αντιμετώπιση στον εργασιακό χώρο από τους Συναδέλφους τους και ιδιαίτερα από τις Διοικήσεις τους;

Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης δεν ζητούν οίκτο. Ζητούν ισότητα και να ενταχθούν στην κοινωνία όπως όλα τα άτομα με αναπηρία.

Κύριε Πρόεδρε της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Αμε.Α.), σας μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για την απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη σας.

Αξιότιμα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Ειδικής Κατάστασης, ο Σύνδεσμος σας υπόσχεται ότι θα είναι αρωγός όλων των προβλημάτων σας και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο Σύνδεσμος σας συγχαίρει, διότι τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία τα έχετε ως προσωπική προτεραιότητα και ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίησή σας.

Τέλος, επειδή η σημερινή ημέρα δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα διαλογισμού για τους περισσότερους από εμάς και ημέρα διαμαρτυρίας, αποδείξτε έμπρακτα ότι μας υπολογίζετε. Ξεκινήστε από το πιο απλό: σκεφτείτε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι ζούμε ανάμεσά σας και συμπεριφερθείτε μας όπως μας αξίζει.

Δημήτριος Λ. Χαλάστρας

Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.)