13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ AMERICAN HELLENIC INSTITUTE - AHI ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ AMERICAN HELLENIC INSTITUTE – AHI ΣΤΟ ΓΕΕΘΑ

Την Δευτέρα5Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκεστο ΓΕΕΘΑεπίσημη επίσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AmericanHellenicInstitute – AHI), με επικεφαλής τονΠρόεδρο του κ. Νίκο Λαρυγγάκη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιούαπό 2 έως 8 Ιουλίου στην Ελλάδα που πραγματοποιούνΕλληνοαμερικανοί σπουδαστές από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

            Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε παρουσίασηαπό τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου (Στρατηγική και Πολιτική, Αμυντικός Σχεδιασμός/Δυνατότητες) του Επιτελείου σε θέματα αρμοδιότητας του, ενώ με το πέρας αυτήςπροσήλθε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή,απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ΑΗΙ και τους σπουδαστές.

            Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καλωσορίζοντας τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας,ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΑΗΙ για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να προωθήσει τις Ελληνικές αξίες και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Παράλληλα εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την παρουσία τους εν μέσω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω του COVID 19 και είχαν ως αποτέλεσμα την ματαίωση της επισκέψεώς τους την προηγούμενη χρονιά.

            Εν συνεχεία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού αναφέρθηκε στιςτρέχουσες περιφερειακέςκαι διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, επεσήμανε τις σύγχρονες προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

            Επιπρόσθετα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στιςδιαχρονικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς τόσο μέσα από την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [MutualDefenseCooperation Agreement (MDCA)], όσο και μέσα από ένα ευρύ πλέγμαδραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ελληνικών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και έτερων σύμμαχων και φίλων Χωρών, γεγονός που αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης.

            Στη συνέχειαπραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Προέδρου του ΑΗΙ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα πουαφορούν στην συμβολή του ΑΗΙ στην ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων,καθώς και στον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των νέων της ομογένειας.

            Την Παρασκευή 02 Ιουλίου, εκπρόσωποι και σπουδαστές του ΑΗΙ επισκέφθηκαν στην Κρήτη την 115 Πτέρυγα Μάχης,το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ),το Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) και το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ),όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αποστολή και το έργο των μονάδων, καθώς και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους.

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου θα ξεναγηθούν στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο (ΠΝΜ) Θ/Κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ και την Πέμπτη 8 Ιουλίου θα επισκεφθούντο Αρχηγείο Στόλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος,όπου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε Πολεμικά Πλοία.