13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ιταλία

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ιταλία

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, κατόπιν πρόσκλησης του Oμολόγου του Chief of Defence Admiral Giuseppe Cavo Dragone.

Αρχικά έλαβε χώρα η επίσημη υποδοχή στο Στρατηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ιταλίας, και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των 2 Αρχηγών σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την πρόσφατη απώλεια των δύο πιλότων της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Οι 2 Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι 2 Χώρες, καθώς και στην διμερή αμυντική συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συζήτησαν επίσης για τις ευρύτερες επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM).

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις συνεργασίες και στα εταιρικά σχήματα αμυντικών συνεργασιών στα οποία συμμετέχει η Χώρα μας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τις περισσότερες Αραβικές χώρες και το Ισραήλ, τα οποία αποσκοπούν στην προαγωγή της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Σε διμερές επίπεδο, οι 2 Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών Ελλάδας και Ιταλίας με επέκταση των κοινών τους δράσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε το ευρύ φάσμα στρατιωτικής συνεργασίας των ελληνικών και ιταλικών ΕΔ σε συνεκπαιδεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε συμμαχικό επίπεδο, τονίζοντας την συμμετοχή των ιταλικών ΕΔ με Πολεμικό Πλοίο για πρώτη φορά στην αεροναυτική άσκηση «NOBLE DINA» που λαμβάνει χώρα από την Τετάρτη 15 έως την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 .

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ» που διεξάγεται υπό το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, της οποίας η συνεχής αναβάθμιση της πολυπλοκότητας και επιχειρησιακής της αξίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και συμμάχων που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, καθιστώντας την πόλο έλξης στο πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών επιχειρησιακής εκπαίδευσης και αναδεικνύοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου .

Οι 2 Αρχηγοί συζήτησαν επίσης για την συμμετοχή των ΕΔ των δύο Χωρών σε κοινές αμυντικές δράσεις, όπως στις επιχειρήσεις της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two – SNMCMG2), καθώς και στις αποστολές αστυνόμευσης του Εναέριου Χώρου της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου από τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο Χωρών, οι οποίες συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Ιταλίας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ακολούθως αναφέρθηκαν στην συνεχή συνεργασία των ΕΔ των 2 Χωρών στην αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA», στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Τετραμερούς Συνεργασίας QUAD (Quadripartite Initiative) καθώς και στις επιπλέον δράσεις που μπορούν να αναληφθούν στην βάση αυτής, οι οποίες θα συνεισφέρουν έτι περαιτέρω στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας και στην διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Μεσόγειο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον κομβικό ρόλο της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης σε ότι αφορά στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων προς το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγάς του. Τέλος, ευχαρίστησε τον Ομόλογό του για την θερμή υποδοχή και εξαιρετική φιλοξενία, και του απηύθυνε πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό.

Στην συνέχεια, μετέβη στο Στρατηγείο Διακλαδικών Επιχειρήσεων (Joint Operations Headquarters – JOHQ) των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων και συναντήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα με τον Διοικητή Lieutenant General Francesco Paolo Figliuolo, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επιχειρησιακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ τόνισαν την αξία των συνεργασιών και των σχέσεων καλής γειτονίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις των Διεθνών Οργανισμών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) και στην εμβάθυνση της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας στον τομέα αυτό με την ενεργή συμμετοχή σε κοινές δράσεις, με πλέον πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα την συμμετοχή Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ιταλίας στην Πολυεθνική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) «TROJAN FOOTPRINT – 22» στην Ελλάδα τον Μάϊο του 2022 καθώς και την συνεκπαίδευση ΕΔ – ΔΕΕ Ελλάδος, ΗΠΑ και Ιταλίας που έλαβε χώρα στην Ιταλία τον Φεβρουάριο του 2023.

Τέλος, μετέβη στο Στρατηγείο της επιχείρησης European Union Naval Force Mediterranean Operation IRINI (EUNAVFOR MED IRINI), και συναντήθηκε με τον Ιταλό Επιχειρησιακό Διοικητή της Rear Admiral (LH) Stefano Turchetto, ο οποίος τον ενημέρωσε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του Στρατηγείου, καθώς και για τις σύγχρονες μεθόδους ανάσχεσης της τρομοκρατικής απειλής στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και δέσμευση της Ελλάδας στην υλοποίηση της αποστολής της επιχείρησης, και σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία στήριξαν από την έναρξή της την επιχείρηση IRINI.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο EUNAVFOR MED IRINI, συναντήθηκε με τους Έλληνες Αξιωματικούς που υπηρετούν στο Στρατηγείο, τους συνεχάρη για την προσφορά τους στην συμμαχική επιχείρηση και τους παρότρυνε να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση το σημαντικό έργο τους, το οποίο αντικατοπτρίζει την εικόνα των Ελληνικών ΕΔ και της Χώρας μας γενικότερα.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ρώμη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε την Πρεσβεία της Χώρας μας και συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία κ. Ελένη Σουρανή, με την οποία συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.