13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Από τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά στέλνει ηχηρό...

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Από τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά στέλνει ηχηρό μήνυμα για την Τουρκία

Την στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στην πιο κρίσιμη φάση τους, ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην χώρα μας, επιβεβαιώνει την στήριξη των ΗΠΑ στην χώρα μας, σε ένα κομβικό χρονικό σημείο.

Άλλωστε η Ουάσιγκτον το διάστημα της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τόσο από το State Department όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους έχουν δείξει την έντονη δυσφορία τους για την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην συνάντηση που θα έχει στις 10 το πρωί με τον Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίηση του για την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο Μάικ Πομπέο πριν επισκεφθεί την χώρα μας συνομίλησε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις αλλά και για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών που γίνονται σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το State Department χαρακτηρίζει σημαντικό εταίρο την Ελλάδα και πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα τονίζει πως η χώρας αποτελεί “κλειδί” για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης.

Γιατί επισκέπτεται Θεσσαλονίκη – Σούδα

Το γεγονός πως ο Μάικ Πομπέο επέλεξε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα δείχνει τους στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κομβικός ρόλος της χώρας μας στα δυτικά βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο ως παράγοντας σταθερότητας, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον που θέλει να ενισχύσει την ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία.

Παράλληλα η προσοχή εστιάζεται και στον τομέα της ενέργειας και γι’ αυτό τον λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις στην Θεσσαλονίκης και με εκπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με το φυσικό αέριο. Το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται και από την δημοσιότητα που έχει δοθεί από State Department για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας.

Η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των ΗΠΑ καθώς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους στην περίπτωση που αποχωρήσουν από το Ιντσιρλίκ. Ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη το πρωί την Σούδα και θα συνομιλήσουν με τους Αμερικανούς και του Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται στην βάση. Στις συζητήσεις θα πάρουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και η Ελένη Σουρανή.

Στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα βρεθούν και τα εξοπλιστικά καθώς η Ελλάδα συζητά την αγορά τεσσάρων φρεγατών αλλά και την αναβάθμιση φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Ένα ακόμη ζήτημα είναι ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω αμερικανικών κεφαλαίων.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr