13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπίσημη Επίσκεψη του Διοικητή Nατο Special Operations Headquarters στο ΓΕΕΘΑ

Επίσημη Επίσκεψη του Διοικητή Nατο Special Operations Headquarters στο ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ ο Διοικητής του NATO Special Operations Headquarters (NSHQ) Ταξίαρχος Rob Stephenson. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Φασούλα καθώς και με τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία Συνδυασμένης Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Combined Special Operations Component Command – CSOCC) από κοινού με άλλα Βαλκανικά κράτη, καθώς και η σύσταση σχολείων ειδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων από άλλες Χώρες.

Επιπρόσθετα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα μας σε πολυεθνικά σχήματα συνεργασίας που αναπτύσσει με Χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής NSHQ εξήρε τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Χώρα μας, εκφράζοντας το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του στις δράσεις που έχει αναλάβει η ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, ενώ διαπίστωσε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Χώρα μας το τελευταίο διάστημα στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, ως πολλαπλασιαστή ισχύος.

Επιπλέον των ανωτέρω, ανέλυσε τον οδικό χάρτη που ακολουθεί το NSHQ για την προσαρμογή του στις νέες απειλές, όπως διαμορφώνονται από το σύγχρονο πολυδιάστατο περιβάλλον ασφαλείας, και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Χώρα μας σε αυτόν.