13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Κατατέθηκε χθες Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τον βουλευτή του Κινήματος, κ. Ανδρέα Πουλά, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Εορταστικές Άδειες Στρατιωτικού Προσωπικού”, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Είναι εθιμικά θεσμοθετημένη η έκδοση διαταγής από τον Υπουργό για τον καθορισμό των περιόδων εορταστικών αδειών για το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ.

Φέτος, δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετική διαταγή και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στις Διοικήσεις των ακριτικών κυρίως περιοχών της χώρας και της ΕΛΔΥΚ που υπηρετεί το προσωπικό, στρατευμένοι αλλά και μόνιμο προσωπικό, στο οποίο δημιουργείται ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, δεδομένου ότι η όποια καθυστέρηση αγοράς, κυρίως αεροπορικών εισιτηρίων, αυξάνει κατακόρυφα το κόστος τους.

Απαιτείται λοιπόν η άμεση έκδοση σχετικής διαταγής από τον Υπουργό.

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να ενεργοποιήσουμε τον Υπουργό και να προλάβουμε την όποια οικονομική επιβάρυνση του στρατιωτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εθιμοτυπικά κάθε χρόνο, πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Φώτων και αυτές του Πάσχα, εκδίδει σχετική διαταγή και ορίζει την παροχή εορταστικής Άδειας τόσο για τους οπλίτες θητείας όσο και το μόνιμο στρατιωτικό  και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Για τις φετινές εορτές, το ΥΠΕΘΑ δεν έχει εκδώσει κάποια ανάλογη διαταγή. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στον προγραμματισμό των αδειών από τις Διοικήσεις. Όσο πλησιάζουν οι εορτές, το κόστος των  αεροπορικών εισιτηρίων αυξάνεται κατακόρυφα και μειώνονται οι διαθεσιμότητες, ιδιαίτερα για όσους υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και αλλού.

Οι οπλίτες θητείας δικαιούνται μόνο μία κατάσταση επιβίβασης και προκειμένου να τους διατεθεί πρέπει να λάβουν κανονική άδεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κόστος να μεταβιβάζεται στους ίδιους τους οπλίτες και τις οικογένειές τους.

Δεδομένου ότι, οι διοικήσεις πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα τις άδειες του στρατιωτικού προσωπικού τους.

Δεδομένου ότι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι άδικο οι οικογένειες των οπλιτών να επιβαρύνονται σε μέγιστο βαθμό πληρώνοντας για τα εισιτήρια των παιδιών τους.

Δεδομένου ότι, και τα μόνιμα στελέχη βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και το κόστος για την μετακίνηση μιας τετραμελούς οικογένειας, ώστε στην περίοδο των εορτών να έρθουν κοντά με τους δικούς τους (παππούδες κλπ) είναι δυσβάσταχτο, πχ από τη Ρόδο στη Θεσσαλονίκη, το κόστος των εισιτηρίων, όσο πλησιάζουν οι ημέρες των εορτών, αυξάνεται κατακόρυφα και θα ξεπεράσει τα 1000 ευρώ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.       Προτίθεστε να εκδώσετε διαταγή για καθορισμό των περιόδων εορταστικών αδειών του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΠΕΘΑ ώστε να διευκολυνθούν οι διοικήσεις και οι οικογένειες των στελεχών και των οπλιτών;

2.       Προτίθεστε να εκδώσετε σχετική διαταγή ώστε οι οπλίτες θητείας της ΕΛΔΥΚ που υποχρεωτικά θα πρέπει να μετακινηθούν αεροπορικώς να λάβουν μια επιπρόσθετη κατάσταση επιβίβασης διότι το κόστος για τις οικογένειες σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο;

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής