13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΕνόχληση Τούρκων για περιοδεία Στεφανή

Ενόχληση Τούρκων για περιοδεία Στεφανή

Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Nέα πρόκληση

Η γειτονική χώρα, έχει «τραβήξει» 13 γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη στις οποίες αναγράφονται 152 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με την Άγκυρα δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα μέσα από τις Συνθήκες και κατά κύριο λόγο τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το κωδικό όνομα EGAYDAAK άλλωστε σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα ακριβώς αυτό: «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες». («Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar»). 

Με λίγα λόγια, η Τουρκία διεκδικεί όλο το Αιγαίο και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία που είναι κατοχυρωμένη βάσει διεθνών συνθηκών.

Οι περισσότερες βραχονησίδες που θέλει να αμφισβητήσει η Τουρκία ανήκουν σε νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αλλά και κοντά στις ακτές της Κρήτης.

Οι Τούρκοι λόγω επίσκεψης του του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή στο Ηράκλειο Κρήτης και στο νησί της Γαύδου, επανέφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα.

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Ο Αλιβιάδης. Στεφανής επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο στη Γαύδο, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο 2020, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, με τη συνεργασία των τοπικών δημοτικών αρχών.

Εκεί συνομίλησε με το προσωπικό, και μαζί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για ανταλλαγή ευχών. Κατά την επίσκεψή του στη Γαύδο, συναντήθηκε με τη δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη, καθώς και με τοπικές αρχές και κατοίκους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την τρέχουσα κατάσταση του νησιού.”

Οι Τούρκοι eνοχλήθηκαν από αυτή την επίσκεψη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό έναν πόλεμο για την πλήρη αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, στοχοποιώντας πολλά εξ αυτών όπως τη Σάμο και το Καστελόριζο, ενώ όπως φάνηκε είχαν στρατολογήσει και μουσουλμάνους της Ελλάδας, για να κατασκοπεύουν τις κινήσεις των ΕΔ μας στα Δωδεκάνησα.

Όλα αυτά φαίνεται να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο στοχοποίησης των Δωδεκανήσων, της Κρήτης αλλά και του συνόλου των νησιών του Αιγαίου από τους “γείτονες”.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr