13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕνημέρωση στελεχών από στρατιωτικούς συνδικαλιστές: ''ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ στις ΕΔ και ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ''

Ενημέρωση στελεχών από στρατιωτικούς συνδικαλιστές: ”ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ στις ΕΔ και ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ”

Αγαπητό kranosgr,

το τελευταίο διάστημα ζούμε όλοι στους ρυθμούς του ιού που λέγεται COVID-19, γνωστού στους περισσοτέρους εξ ημών ως «Κορωνοϊού». Ενός «έξυπνου» και πολύ «επιθετικού» ιού που είναι η αιτία χιλιάδων θανάτων παγκοσμίως. Όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις (πχ γρίπη) οι «ευπαθείς ομάδες» επηρεάζονται περισσότερο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτούς τους συνανθρώπους μας ώστε να τους προστατέψουμε για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, επειδή, ως γνωστόν, ο βαθμός θνησιμότητάς τους, έτσι και νοσήσουν, είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ως μέτρο προστασίας των «ευπαθών ομάδων» προέβη αρχικά στην έκδοση της ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874 όπου αναφέρει «στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει με ευθύνη του αρμοδίου για τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού του φορέα προϊσταμένου να διατίθενται εκτάκτως σε υπηρεσίες back office, ήτοι να ασκούν καθήκοντα, για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση σχετικής απόφασης, καθώς σκοπός είναι η προστασία της υγείας των υπαλλήλων λόγω ανωτέρας βίας.».

Ακολούθως από κοινού τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών εξέδωσαν την  ΔΙΔΑΔ/Φ.69της Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030 «Επέκταση της διευκόλυνσης ειδικής άδειας σε άλλες ομάδες ευπαθείς/αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19» (ΦΕΚ Β΄ 928/ 18-3-2020). Σε αυτήν λοιπόν αναφέρει «Την επέκταση της διευκόλυνσης της δικαιολογημένης απουσίας με ειδική άδεια για το χρονικό διάστημα ισχύος έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού στις εξής ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

1.1       Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια.

1.2       Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια.

1.3       Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.

1.4       Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Δυστυχώς, λόγω της ασαφούς ανωτέρω διάταξης, έχω υπάρξει κοινωνός πολλών παραπόνων από συναδέλφους που υπηρετούν σε Μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πως όταν αιτήθηκαν την εν λόγω ειδική άδεια, οι προϊστάμενοί τους, τους την απέρριψαν, αφού δεν ήταν σε θέση να πιστοποιήσουν αν ανήκουν στις βαριά ή όχι ανωτέρως αναφερόμενες κατηγορίες.

Προσωπικά αναζήτησα να δω πως προσέγγισαν το εν λόγω θέμα άλλοι ευρωπαϊκοί στρατοί. Χάριν ευκολίας, θα παραθέσω την περίπτωση του αδελφού και ομόγλωσσου κράτους της Κύπρου. Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο Αρ. 1608 τις 17-3-2020 του Υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το συνημμένο 1 με τίτλο «Διευκρινίσεις σε σχέση με τον ορισμό ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν για τον κορωνοϊό» υπάρχει η προτροπή του περιορισμού των ευπαθών ομάδων από τον εργασιακό τους χώρο και μάλιστα υπάρχει αναλυτική αναφορά των περιπτώσεων των νοσούντων που είναι η κάτωθι:

1.         Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση (όλοι θα πρέπει να είναι υπό καθημερινή φαρμακευτική αγωγή).

2.         Χρόνια καρδειαγγειακή νόσο όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια.

3.         Σακχαρώδη διαβήτη.

4.         Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διάλυση).

5.         Χρόνια ηπατική νόο (Child Pugh score B ή C).

6.         Χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.

7.         Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγη θαλασσαιμία).

8.         Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή πίκτητη).

9.         Κακοήθεια (αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγούς οργάνου).

10.       Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

11.       Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Είναι σαφές από τα ανωτέρω, ότι μια διευκρινιστική οδηγία από την Υπηρεσία, για το ποιες περιπτώσεις νοσούντων δίναται να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας και θα διευκόλυνε το έργο των προϊσταμένων και το κυριότερο θα βοηθούσε στην προστασία εκείνων που αν καταληφθούν από τον COVID-19, κινδυνεύει η ζωή τους άμεσα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα στρατόπεδα παραμένουν χώροι συνάθροισης δεκάδων ατόμων με τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού ιδιαίτερα υψηλές (θάλαμοι στρατευσίμων, φυλάκια φρουράς κτλ).

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και γνωρίζοντας προσωπικά την αγάπη σας για θέματα μέριμνας προσωπικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακαλώ όπως αναδείξετε το εν λόγω θέμα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Χαρίτων Χαριτίδης

Στρατιωτικός Συνδικαλιστής

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-12032020 by kranosgr on Scribd

Εγκύκλιος-Αρ.-1608-17.3.2020 by kranosgr on Scribd