13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕνεργοποιήθηκε το σχέδιο ''ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ''. Πεζοπόρα τμήματα του στρατού στη μάχη της φωτιάς

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ”ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ”. Πεζοπόρα τμήματα του στρατού στη μάχη της φωτιάς

Του Ηλία Προύφα

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, το οποίο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού, μέσων και υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πολιτική προστασία για την αντιμετώπιση της καταστροφικής φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη.

Όπως ανέφερε τρία είναι τα κύρια μέτωπα: Η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες.

«Μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο. Η σημαντικότερη ήταν στη Βαρυμπόμπη. Άμεση ήταν η επέμβαση, καθώς υπήρχαν δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η μέγιστη θερμοκρασία στην περιοχή άγγιξε τους 45 βαθμούς, ενώ ο άνεμος εμφάνισε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 πεζοπόρα τμήματα, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 είναι του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο Δευκαλίων, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός διέθεσε πεζοπόρα τμήματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 315 περιπτώσεις που αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις για απομάκρυνση και απεγκλωβισμό ατόμων.

«Είναι κρίσιμες οι ώρες που ζούμε. Δίνουμε ώρα με την ώρα μάχη και προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρόσθεσε ότι όσοι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους είτε επειδή κάηκαν είτε επειδή δεν έχουν πού να κοιμηθούν, μπορούν να καλέσουν στη γραμμή του ΕΟΔΥ 1135, όπου θα τους δώσουν οδηγίες προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Αττικής με έξοδα του κράτους.

Τόνισε δε ότι το φαινόμενο του καύσωνα θα συνεχιστεί αμείωτο και τις προσεχείς ημέρες και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.