13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕμπρηστικός Ερντογάν απειλεί και τις ΗΠΑ: Δεν θα μείνει αναπάντητος ο εξοπλισμός...

Εμπρηστικός Ερντογάν απειλεί και τις ΗΠΑ: Δεν θα μείνει αναπάντητος ο εξοπλισμός ελληνικών νησιών

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν δίκαιη στάση μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ

«Nα μην υπολογίσουν λάθος την Ελλάδα» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk.

Αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στη στρατικοποίηση των νησιών, βάζοντας στο κάδρο και τις ΗΠΑ, καλώντας μάλιστα την Ουάσιγκτον να μην επιτρέψει τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, – για την οποία υπήρξαν άμεσες απαντήσεις τόσο από το ελληνικό ΥΠΕΞ όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ – ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξεις στο CNN Turk και στο Kanal D και είπε απειλητικά πως δεν θα μείνει αναπάντητο το γεγονός ότι εξοπλίζονται τα νησιά στο Αιγαίο και ζήτησε να αποστρατικοποιηθούν άμεσα.

«Έχουμε σχεδόν 40 χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκτός από αυτό, λαμβάνουμε επίσης μέτρα σε αυτά τα ζητήματα των όπλων, των εργαλείων και του εξοπλισμού. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο. Στα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα, οι ΗΠΑ δεν ακούνε τη Λωζάνη και παίρνουν τέτοια μέτρα» ανέφερε.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι στο ζήτημα της στρατικοποίησης των νησιών και δη της μεταφοράς βαρέων αμερικανικών όπλων η Τουρκία έστειλε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις της τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε, ακόμα, ότι η τελευταία τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου.

Επέμεινε δε ότι η στρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου γίνεται κατά παράβαση των όρων της Συνθήκης της Λωζάννης. Ενώ παρέπεμψε και στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε νωρίτερα την Τετάρτη.

Η άρση του εμπάργκο όπλων

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκεια του για την απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση δεν έχει καμία εξήγηση ούτε σε σχέση με το χρόνο που αποφασίστηκε να γίνει ούτε στην ουσία της. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και θα ληφθεί κάθε μέτρο για την προφύλαξη των τουρκοκυπρίων» προειδοποίησε.

Η Τουρκία είναι στο top 5 του ΝΑΤΟ

Παράλληλα εξέφρασε… παράπονα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν δίκαια τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά εμείς είμαστε στην πρώτη 5άδα του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε σημαντική θέση τόσο με την ισχύ που παρέχουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις μας. Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα πολλά όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών» σημείωσε..

«Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τα νησιά. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνοντας πως «η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην βάλουν την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς. Οι ΗΠΑ, οι οποίες αγνοούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα του ελληνο/ελληνοκυπριακού διδύμου που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα οδηγήσουν σε μια κούρσα εξοπλισμών».

Ερντογάν: Οι Έλληνες τρυπάνε τις βάρκες μεταναστών!

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να δει τους πρόσφυγες μετανάστες όπως οι Έλληνες, που βλέπουμε να τρυπάνε τις βάρκες τους».

Περιμένουμε αποτελέσματα για τα F-16

Αναφερόμενος στα F-16 δήλωσε ότι «ο Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι υπέρ της χορήγησης των F-16 και όλων των άλλων εξαρτημάτων. Λάβαμε απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως στις συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας. Λάβαμε απαντήσεις όπως «δεν μπορούμε να έχουμε υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους». Είχα συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Είχα θετικές συναντήσεις μαζί τους. Είπαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και με βάση την υπόσχεση του Μπάιντεν, περιμένουμε αποτελέσματα».

Έκκληση προς τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τη «ΤΔΒΚ»

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να αναγνωριστεί η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» από την διεθνή κοινότητα. «Η αναγνώριση δεν είναι κάτι που συμβαίνει αμέσως. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά χρειάστηκαν πολύ χρόνο. Τα δύο κράτη σε αυτό το νησί πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ισότιμο καθεστώς, και αυτό θα το επιτύχουμε. Εάν ο ΟΗΕ ενεργήσει δίκαια, θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Ας αναγνωριστεί το ισότιμο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Στην ομιλία μου στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησα την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»- αυτό είναι ένα προκαταρκτικό βήμα. Θα εργαστούμε ώστε η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: https://www.parapolitika.gr