13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕλληνοτουρκικά: Anadolu και TRT Haber στοχοποιούν την Ψέριμο - «Είναι τουρκικό νησί,...

Ελληνοτουρκικά: Anadolu και TRT Haber στοχοποιούν την Ψέριμο – «Είναι τουρκικό νησί, οι Έλληνες βάζουν στρατό»

Προκλητικά ρεπορτάζ από το πρακτορείο Anadolu και το TRT Haber που μετέδωσαν εικόνες από το ελληνικό νησί και τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτό – «Οι Έλληνες έχουν βαρύ οπλισμό και στρατιώτες στην Ψέριμο» – Έκαναν αναφορά και στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη

Προκλητικά ρεπορτάζ, αυτή τη φορά από κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, τα οποία αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, έβαλαν σήμερα «στο μάτι» την Ψέριμο.

Συγκεκριμένα, σε θέματα που παρουσίασαν το πρακτορείο Anadolu και η κρατική τηλεόραση TRT Haber, υποστηρίζουν με βίντεο και φωτογραφίες πως υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στην Ψέριμο, η οποία «βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού».

Τα ίδια ρεπορτάζ επιχειρούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους με δορυφορικές φωτογραφίες, λέγοντας πως στο νησί είναι εγκατεστημένες μονάδες πυροβολικού, ελικοδρόμιο και παρατηρητήριο, με τις οποίες «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης». Επιπλέον, το TRT Haber φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως η Ψέριμος αποτελεί τουρκικό νησί, ενώ δεν παραλείπουν να σχολιάσουν και την επίσκεψη που είχε κάνει εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κρατικό κανάλι TRT αναφέρει συγκεκριμένα: «Άλλη μια πρόκληση από την Ελλάδα: «Παρατηρήθηκαν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός στην Ψέριμο. Το πρακτορείο Αναντολού συνέλαβε στο φακό του οπλισμό και στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο νησί Keci (Ψέριμος), 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, που έχει εξοπλιστεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως παρόμοια ρεπορτάζ, υποκινούμενα από την Άγκυρα, ενδέχεται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες και για άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

«Να κατέβουν οι ελληνικές σημαίες από Οινούσσες, Ψέριμο και άλλα νησιά και νησίδες του Αιγαίου»

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο απόστρατος ταξίαρχος και καθηγητής του ιδιωτικού πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης Ναϊμ Μπαμπούρογλου είχε ζητήσει να κατεβάσει η Τουρκία τις ελληνικές σημαίες από τις Οινούσσες, την Ψέριμο και άλλα νησιά και νησίδες του Αιγαίου.

Μιλώντας σε εκπομπή του Ηaber Turk, o Mπαμπούρογλου υποστήριξε προκλητικά πως η Άγκυρα πρέπει να κάνει στα «αμφισβητούμενα» -όπως τα χαρακτήρισε- ελληνικά νησιά, ότι έπραξε και το 1996 στα Ίμια. «Τώρα λοιπόν η Τουρκία θα κατεβάσει την ελληνική σημαία από τις Οινούσσες, την Ψέριμο, όπως και από παρόμοια νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην δυτική Ανατολία και τότε θα κυματίσει η τουρκική σημαία. Τόσο απλό είναι» δήλωσε, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο : «Η Ελλάδα δεν έχει ούτε το μέγεθος ούτε τη δύναμη ούτε την ισχύ να απειλήσει την τουρκική Δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι θερμή σύγκρουση, αλλά μιλάμε για διπλωματικό εξαναγκασμό».

Ο απόστρατος ταξίαρχος επανέλαβε το αφήγημα περί «αποστρατικοποιημένων» νησιών που παραβιάζουν τις Διεθνείς Συνθήκες, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως εφόσον η Ελλάδα «άλλαξε το καθεστώς τους» αυτά ανήκουν στην Τουρκία, ως διάδοχη χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο Μπαμπούρογλου : «Φτάνοντας στα 1947, τα Δωδεκάνησα που είχαν καταλάβει οι Ιταλοί παραδόθηκαν στους Έλληνες. Αλλά σας τονίζω κάτι, πως αυτά τα νησιά έπρεπε να είναι όχι μόνο αφοπλισμένα όπως ανέφερε η συνθήκη της Λωζάνης, αλλά αποστρατικοποιημένα, δηλαδή δεν θα υπάρχουν καν στρατιώτες. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο όπου 23 νησιά και σχεδόν σε όλα από αυτά έχει αλλάξει το καθεστώς τους» δήλωσε, συνεχίζοντας: «Μάλιστα υπάρχουν 152 νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που δεν έχουν παραδοθεί με συνθήκες στην Ελλάδα. Τα νησιά δόθηκαν με τον όρο όχι απλά του αφοπλισμού αλλά της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού λοιπόν εσείς αλλάξατε το καθεστώς, σε ποιον ανήκαν αυτά τα νησιά; Στο οθωμανικό κράτος. Και σε ποιον ανήκει η κληρονομιά του οθωμανικού κράτους ; Ανήκει στο κράτος της τουρκικής δημοκρατίας, αυτά λένε οι συμφωνίες και τα έγγραφα».

Στο στόχαστρο του Μπαμπούρογλου βρέθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ψέριμο, λέγοντας πως δεν μπορεί να την επισκέπτεται επειδή είναι στο ίδιο … «καθεστώς» με τα Ίμια. «Το να αναμένεται από τώρα και μετά κάποιο θετικό διπλωματικό βήμα από την Ελλάδα προς την Τουρκία είναι κάτι το οποίο αντιβαίνει στην ιστορία. Για παράδειγμα πριν από δύο μέρες ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης επισκέφτηκε το νησί Ψέριμος. Αλλά και η Ψέριμος είναι στο ίδιο καθεστώς με τα Ίμια. Δεν μπορεί να κάνει επισκέψεις εκεί, ούτε να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στο νησί» δήλωσε.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr