13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕΚΤΑΚΤΟ: Συνέρχεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας με επίκεντρο την Ελλάδα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνέρχεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας με επίκεντρο την Ελλάδα

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, για να συζητήσει μια σειρά από κρίσιμα θέματα με επίκεντρο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά την αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν αναλυτικά «οι ενέργειες της Ελλάδας που συμβάλουν στην αύξηση της έντασης, ιδίως ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων θα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.

Η Άγκυρα, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπου θεωρεί ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο.

Οι επιπτώσεις του πολέμου, η συνέχεια της συμφωνίας για τον επισιτιστικό διάδρομο και οι προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός θα επανεξεταστούν στην αυριανή συνεδρίαση του MGK.

Υπενθυμίζεται, πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είναι η κύρια κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας (ο οποίος είναι ο Ανώτατος Διοικητής) για την εξέταση θεμάτων εθνικής ασφάλειας, στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής με ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και για τον συντονισμό αυτών των πολιτικών.

Αποτελείται από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας που προεδρεύει της συνεδρίασης, τον αντιπρόεδρο, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους διοικητές του Στρατού ΞηράςΝαυτικού και Αεροπορίας.

Εάν η ημερήσια διάταξη κρίνει απαραίτητο, αρμόδιοι υπουργοί και άτομα μπορούν επίσης να προσκληθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για να παράσχουν πληροφορίες και να σχολιάσουν τα επιλεγμένα θέματα. Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση ο Φουάτ Οκτάϊ.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδριάζει κάθε 2 μήνες.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr