13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕΚΤΑΚΤΟ-Ο Ισραηλινός Στρατός και η Μοσάντ ενέκριναν τα σχέδια επίθεσης κατά του...

ΕΚΤΑΚΤΟ-Ο Ισραηλινός Στρατός και η Μοσάντ ενέκριναν τα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράν

Πήρε “φωτιά” του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία (Κιουρετσίκ)-Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών: Το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ

Είμαστε κοντά σε πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ πιο πολύ από ποτέ, όπως δείχνουν όλες οι κινήσεις και οι πληροφορίες.


Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower έπλευσε βόρεια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και είναι πανέτοιμο να αναχαιτίσει ή να αποτρέψει τυχόν πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εκτοξευθούν από το Ιράν εν μέσω απειλών από την Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ.

 
 

Σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα, το Ιράν σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες 24-48 ώρες

Οι ισραηλινές Ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται σήμερα Παρασκευή για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν, αφού η ισραηλινή ηγεσία κατανόησε ότι η Τεχεράνη δεν θα υποχωρήσει από την πρόθεσή της να εκδικηθεί για τη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα.

Ο ισραηλινός Στρατός και η Μοσάντ ενέκριναν σχέδια για επίθεση στο Ιράν σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχόταν επίθεση από ιρανικό έδαφος.

Επιπλέον, ο συντονισμός μεταξύ των Η.Π.Α. και ισραηλινού Στρατού έχουν αυξηθεί.

Μια πηγή ανέφερε στην Wall Street Journal ότι μια επίθεση με προέλευση από το Ιράν στο βόρειο ή νότιο τμήμα του Ισραήλ, αναμένεται εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών.

Ωστόσο, μια άλλη πηγή που ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε από Ιρανούς αξιωματούχους είπε ότι το καθεστώς είχε συζητήσει ένα σχέδιο επίθεσης αλλά δεν είχε λάβει τελική απόφαση να το εξαπολύσει.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι Ιρανοί πιθανότατα θα χτυπούσαν ισραηλινό έδαφος και όχι ισραηλινό περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό.

Οι Φρουροί της ιρανικής επανάστασης (IRGC) παρουσίασαν προαιρετικά επιχειρησιακά σχέδια στον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Ένας σύμβουλος των Φρουρών ανέφερε ότι μία από τις επιλογές θα ήταν ένα χτύπημα με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Διαδικτυακοί λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τους Ιρανούς Φρουρούς (IRGC) έχουν δημοσιεύσει τις τελευταίες ώρες βίντεο που προσομοιώνουν μια επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Dimona στην έρημο Νεγκέφ και στο αεροδρόμιο της Χάιφα.

Άλλος Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πλήγμα σε σταθμούς αφαλάτωσης νερού και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εάν το Ισραήλ αντιδράσει.

Ο Χαμενεΐ ανησυχεί ότι ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ θα είχε λάθος αποτέλεσμα κατά την άποψή του, εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μαζική επίθεση στις ιρανικές υποδομές.

«Το σχέδιο επίθεσης παρουσιάστηκε στον Ανώτατο Ηγέτη και εξετάζει τον πολιτικό του κίνδυνο», είπε ο Ιρανός σύμβουλος.

 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ιρανικό σχέδιο περιλαμβάνει χτυπήματα στο Ισραήλ από πληρεξούσιες τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στόχοι μπορούν να γίνουν τα Υψίπεδα του Γκολάν ή ακόμα και η Γάζα, προκειμένου να αποφύγουν να χτυπήσουν το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του.

Ένα άλλο σχέδιο υπό εξέταση θα ήταν μια επίθεση σε ισραηλινή πρεσβεία, με έμφαση σε μια αποστολή σε μια από τις αραβικές χώρες.

Σε αντίθεση με τις απειλητικές δηλώσεις που προέρχονται από Ιρανούς αξιωματούχους, η Τεχεράνη ανησυχεί για μια επίθεση στο έδαφός της.

“Δόθηκε το μήνυμα στους Ιρανούς, ότι εάν πραγματοποιήσουν πλήγμα κατά του Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός θα ανταπαντούσες εντός των ιρανικών συνόρων”.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλιάντ είπε την Πέμπτη στον Αμερικανό ομόλογό του Λόυντ Ώστιν ότι εάν υπάρξει ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ο στρατός θα απαντήσει ανάλογα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε μια αεροπορική βάση, δήλωσε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας του τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.

Ποιο θα είναι το επικρατέστερο σενάριο στην διένεξη Ιράν και Ισραήλ σύμφωνα με ειδικούς

Το θεμελιώδες ερώτημα από τα τεκταινόμενα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είναι το εάν θα επικρατήσει ψυχραιμία, ή θα έχουμε επιθέσεις εκατέρωθεν, που θα ξεφύγουν από τον έλεγχο και θα πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Υπάρχουν σαφή στρατιωτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο πλευρές, αλλά η γεωγραφική πραγματικότητα σημαίνει ότι μια συμβατική χερσαία μάχη είναι εξαιρετικά απίθανη.

Το πραγματικό σημείο ανάφλεξης είναι πιθανό να είναι με την μορφή εναέριων επιθέσεων, πυραυλικών επιθέσεων και τη χρήση του τεράστιου δικτύου τρομοκρατικών οργανώσεων του Ιράν.

Στα χαρτιά, ο στρατός του Ισραήλ φαίνεται πολύ πιο προηγμένος, με μια ποιητικά ανώτερη Πολεμική Αεροπορία, εξοπλισμένη με τα πιο πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδιστικού stealth F-35.

Ωστόσο, το καθαρό αριθμητικό πλεονέκτημα του Ιράν όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το πυροβολικό και τα συστήματα πυραύλων αποτελεί μια τρομερή πρόκληση.

Ειδικότερα, η Χεζμπολάχ έχει αναδειχθεί σε μεγάλη απειλή, με ένα ποικίλο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ακόμη και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να χτυπήσουν το Ισραήλ από τον Βορρά.

Εάν η Τεχεράνη διέταζε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες να εξαπολύσουν μια συντονισμένη επίθεση, ο ισραηλινός στρατός (που ήδη εμπλέκεται στη σύγκρουση με την Χαμάς στη Γάζα) θα είχε τρομερό πρόβλημα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τα σύνορά του σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο προτιμώμενος τρόπος αντιποίνων του Ιράν θα περιλάμβανε πιθανώς επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντί για άμεση συμβατική επίθεση.

Ενώ το περίφημο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ που ονομάζεται «Iron dome» παρέχει όντως κάποια προστασία, δεν είναι αδιαπέραστο, και σε μια επίθεση κορεσμού θα υπήρχε σαφώς μεγάλο πρόβλημα.

Ο στόλος των drones-καμικάζι του Ιράν, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στον πόλεμο της Ουκρανίας με καταστροφικά αποτελέσματα, θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί εξαιρετικά θανατηφόρος κατά του Ισραήλ.

Ο κίνδυνος είναι ότι μια ιρανική επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ανάφλεξη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πιθανό να παρασύρονται, δεδομένης της σθεναρής υποστήριξης τους προς το Ισραήλ.

Οποιοδήποτε άμεσο χτύπημα από το Ιράν στο ισραηλινό έδαφος θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα μια καταστροφική απάντηση, συμπεριλαμβανομένων πιθανών χτυπημάτων ακριβείας στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από τα F-35 του Ισραήλ ή την ανάπτυξη με πυρηνικά οπλισμένων υποβρυχίων του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης πολύ πιθανό να συμμετάσχουν στη μάχη, ρίχνοντας καταιγισμό από πυραύλους Κρουζ, και υλοποιώντας επιδρομές σε ιρανικούς στόχους.

Η εμπλοκή σε κρυφές, ασύμμετρες ενέργειες μπορεί να είναι μια πιο συνετή πορεία δράσης για το Ιράν σε σύγκριση με φανερές, συμβατικές επιθέσεις.Μια τέτοια μέθοδο θα μπορούσε να είναι κυβερνοεπιθέσεις σε ισραηλινές υποδομές.

Τέτοιες ψηφιακές επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στη χώρα χωρίς να υποστούν το ίδιο επίπεδο κινδύνου με την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

Επιπλέον, το Ιράν έχει ιστορία στη χρήση πιο διακριτικών μεθόδων, όπως η οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων και οι δολοφονίες ισραηλινών παγκοσμίως.

Ότι και να γίνει όμως θα οδηγούσε σε διάχυση ενός πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο με τρομερά αποτελέσματα για τις χώρες της περιοχής, Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, κά.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr