13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕκλογές με το βλέμμα στην Τουρκία: Οι προσεκτικές κινήσεις του Μητσοτάκη, οι...

Εκλογές με το βλέμμα στην Τουρκία: Οι προσεκτικές κινήσεις του Μητσοτάκη, οι υποψίες για την Άγκυρα και το «μάθημα» του 1996 με τα Ίμια

Γιώργος Κατσίγιαννης

Τι συμβαίνει στη γειτονική χώρα με τις προεδρικές κάλπες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ βρέθηκε η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας υπό το πρίσμα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και κατά πόσο αυτές θα σημάνουν την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ευθύνη του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή ακριβώς υποψιάζονται πως η Τουρκία, όταν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, αξιοποιεί τις δικές μας εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, ώστε η επιθετικότητά της να βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε συνθήκες ρευστότητας, αξιολογούν με απόλυτη σοβαρότητα και την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Ακυβερνησία

Ένας λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποκύπτει στις προκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης να δώσει από τώρα την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών είναι ότι δεν θέλει να φέρει τη χώρα σε κατάσταση προβλέψιμης ακυβερνησίας, καθώς η κάλπη της απλής αναλογικής εκεί θα οδηγήσει.

Αυτό σημαίνει πως οι κινήσεις του είναι εξαιρετικά προσεκτικές και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου επίσης δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου.

Απροετοίμαστος

Σημειωτέον, δε, πως η τελευταία φορά που η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα για να εκδηλώσει την επεκτατική της στρατηγική έναντι της χώρας μας ήταν το 1996. Όταν η κρίση των Ιμίων βρήκε τον Κ. Σημίτη απροετοίμαστο, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διαδεχθεί τον Α. Παπανδρέου και καλά-καλά δεν είχε προλάβει να εκφωνήσει στη Βουλή τις προγραμματικέςδηλώσεις της κυβέρνησής του.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 23 Δεκεμβρίου 2022.