13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕικόνες-σοκ στη Βασιλεύουσα: Η στιγμή που οι μουεζίνηδες καλούν σε προσευχή

Εικόνες-σοκ στη Βασιλεύουσα: Η στιγμή που οι μουεζίνηδες καλούν σε προσευχή

Δείτε βίντεο – Κήρυγμα με κατάρες και Οθωμανικά Ξίφη!

 Ανανέωση 


Αφού προσευχήθηκε στην Αγιά Σοφιά, που λειτούργησε σήμερα ως τζαμί για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις λίγο αργότερα.


Κάνοντας μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν, με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο πλευρό του, μίλησε για «ευόδωση των προσπαθειών που κάναμε και έτσι η Αγιά Σοφιά έγινε και πάλι τζαμί».

Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η Αγιά Σοφιά θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους πιστούς ως τζαμί, ωστόσο, όπως ανέφερε, «ως πολιτισμική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, είναι ένας τόπος στον οποίο μπορούν να έρχονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και να τον επισκέπτονται». 


«Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 350.000 άτομα βρέθηκαν σήμερα στην Αγιά Σοφιά», είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Αρχικό κείμενο

Eικόνες που ”παγώνουν” τον ελληνορθόδοξο κόσμο εκτυλίσσονται στην Βασιλεύουσα. Πριν λίγο βγήκε στη δημoσιότητα βίντεο με το κάλεσμα τεσσάρων μουεζίνηδων στην Αγιά-Σοφιά για προσευχή. 

Ταυτόχρονα, ο ιμάμης που έκανε την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία κρατούσε ένα ξίφος στο χέρι. Το ξίφος της κατάκτησης της Αγίας Σοφίας. Το ξίφος στη λαβή του είναι στολισμένο με τρεις ημισελήνους.

Συμβολίζουν τις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, της οθωμανικής κυριαρχίας. Μέσα στην Αγία Σοφία, στον άμβωνα, υψώθηκαν και δύο πράσινες σημαίες, που επίσης συμβολίζουν την κατάκτηση.

Στον ίδιο άμβωνα που ο ιμάμης, κρατώντας το ξίφος της κατάκτησης, προσευχήθηκε. Επίσης, στη λάμα του τελετουργικού ξίφους χαράχτηκαν οι στίχοι της κατάκτησης. 

Την ίδια στιγμή όπως μπορείτε να δείτε και σε βίντεο, έξω από την Αγιά Σοφία έχουν μαζευτεί και ”Γκρίζοι Λύκοι”.  

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στη πλειοψηφία τους φιλοκυβερνητικά, για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, που σηματοδοτεί και επίσημα τη μετατροπή και λειτουργία της ως μουσουλμανικό τέμενος. Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα, μιλούν για «ιστορικές στιγμές» στην Κωνσταντινούπολη.

«Η προσμονή 86 ετών τελείωσε – Το Τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε και πάλι για λατρεία» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, που κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» με την ανάγνωση του κορανίου από τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Η πρώτη προσευχή μετά από 86 χρόνια» είναι ο τίτλος της Χουριέτ, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα». «Ο ήχος της προσευχής από τους μιναρέδες τους ακούστηκε και πάλι στην πρώτη προσευχή» σχολιάζει.

“Iστορική Παρασκευή – Πρώτη προσευχή μετά από χρόνια στην Αγία Σοφία» γράφει ο Σοζκού, σημειώνοντας πως η Αγία Σοφία ζει ιστορικές στιγμές, που άνοιξε ξανά για λατρεία μετά από 86 χρόνια.


«Οι αλυσίδες έσπασαν. Άνοιξε η Αγιά Σοφιά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Σαμπάχ, που μιλάει για «ημέρα ανάστασης» και «86χρονη λαχτάρα» να λειτουργήσει και πάλι ο ναός ως τζαμί.

Με τον προκλητικό τίτλο : «Η Αγία Σοφία είναι η πρώτη είδηση στον κόσμο. Η Ελλάδα τρελάθηκε» η εφημερίδα Μιλιέτ, πανηγυρίζει για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, με αιχμές κατά της χώρας μας.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr