13.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕικόνες Αποκάλυψης: Βλήμα της 111 ΠΜ «σημάδεψε» τον οινοποιητικό Συνεταιρισμό ''Δήμητρα''

Εικόνες Αποκάλυψης: Βλήμα της 111 ΠΜ «σημάδεψε» τον οινοποιητικό Συνεταιρισμό ”Δήμητρα”

Εικόνες βιβλικής καταστροφής με ζημιά ανυπολόγιστης συναισθηματικής και υλικής αξίας καταγράφονται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα» μία ημέρα μετά τις συνεχόμενες εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Με τη φωτιά κυριολεκτικά να «γλύφει» τις αυλές των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην περιοχή και με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους να παραμένουν στο σημείο παρά την εντολή εκκένωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας κανένας δεν περίμενε τι θα επακολουθήσει.

Στο σημείο με τον φόβο σχηματισμένο στο πρόσωπό του έφτασε και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Δήμητρα» Γιάννης Κίτσιος, προκειμένου να ελέγξει πόσο κινδυνεύει το εργοστάσιο από την πυρκαγιά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κίτσιος ανέφερε ότι έφτασε στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού μετά το μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής, καθώς φοβήθηκε για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει η φωτιά στο εργοστάσιο. Μαζί με κοντινά του πρόσωπα έφτασε στο σημείο και παρακολουθούσαν αγωνιωδώς την πορεία της φωτιάς που είχε σχεδόν σκεπάσει το βουνό και τις αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή.

«Βλέπαμε τη φωτιά να κατευθύνεται κατά πάνω μας όταν ακούσαμε έναν δυνατό ήχο και λίγα δευτερόλεπτα μετά πεταχτήκαμε στο έδαφος» αναφέρει ο κ. Κίτσιος για τη στιγμή της έκρηξης λέγοντας πώς δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Ακούγαμε μικρά βλήματα να σκάνε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε τι θα επακολουθούσε. Μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα είδα μέσα από το εργοστάσιο να ξεπηδούν φλόγες. Τρόμαξα. Ξεκινήσαμε να τρέχουμε για να σωθούμε. Κάποιο υπόλειμμα πυρομαχικών κατέληξε στο εργοστάσιο με αποτέλεσμα να ξεκινήσει εστία φωτιάς. Παράλληλα, από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια, αλλά και οι πόρτες του συνεταιρισμού» αναφέρει συγκλονισμένος ο κ. Κίτσιος που, όπως τονίζει, ήταν τυχερός τόσο ο ίδιος όσο και οι συγγενείς του που δεν τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός καταστράφηκε ολοσχερώς. Εστία φωτιάς που δημιουργήθηκε μέσα στον χώρο φύλαξης των αποσταγμάτων, δίπλα ακριβώς από τις φιάλες προπανίου έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της.

Καταστράφηκε η παραγωγή

«Στον συνεταιρισμό μέσα υπάρχει προπάνιο, τσίπουρο, κρασί. Κάποιος μου είπε ότι κάηκε. Δεν μπορούμε να δούμε τίποτα από τον καπνό. Θα πεθάνω. Θα σκάσω», ήταν οι πρώτες κουβέντες του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου.

Όπως ανέφερε, το βλήμα που εκτινάχθηκε στον συνεταιρισμό με αποτέλεσμα λόγω της ποσότητας αλκοόλης που βρισκόταν μέσα να δημιουργηθεί φωτιά και να κατακάψει ότι άφησε όρθιο η έκρηξη, το εντόπισε ο ίδιος την επόμενη ημέρα, απομακρύνοντάς το από το σημείο μετά και από συστάσεις της ομάδας πυροτεχνουργών.

Ωστόσο, αναφορικά με την εστία φωτιάς που ξεκίνησε μέσα στον συνεταιρισμό ανέφερε ότι από την περιοχή είχαν απομακρυνθεί τα πυροσβεστικά οχήματα λόγων των εκρήξεων από την αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγα Μάχης.

Μαύροι τοίχοι, σπασμένα τζάμια, καμένα μπουκάλια αποστάγματος, έντονη μυρωδιά από αλκοόλ και θραύσματα από το πυρομαχικό βλήμα είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας στον ιστορικό συνεταιρισμό.

Συντετριμμένος ο πρόεδρος έφτασε χθες το πρωί, παρά τις απαγορεύσεις προσέγγισης της περιοχής λόγω κινδύνου που εγκυμονεί η ύπαρξη υπολειμμάτων πυρομαχικών για να αντικρίσει τον όλεθρο.

«Τι να πρωτοδώ; Την χαμένη παραγωγή; Την ολική ζημιά, που ούτε καν είμαι σε θέση να υπολογίσω; Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί» λέει ο κ. Κίτσιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε, χθες το μεσημέρι το Οινοποιείο καταγράφοντας λεπτομερώς τις ζημιές που υπέστη ο ιστορικός συνεταιρισμός.

Σπασμένα τζάμια και πόρτες από το ωστικό κύμα

ΠΗΓΗ: https://www.taxydromos.gr