13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΕγκαίνια των Εγκαταστάσεων της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής

Εγκαίνια των Εγκαταστάσεων της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής

            Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εγκαινίασαν τις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

            Στην τελετή εγκαινίων, στην οποία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλοςως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιου Β΄, παραβρέθηκαν επίσης:

  • Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας.
  • Ο κ. Νικόλαος Σπανόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλευτού Ηλείας κ. Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας.
  • Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης.
  • Ο Διοικητής της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ») Υποστράτηγος Δημήτριος Σκουφίδηςωςεκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος.
  • Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνοςκαι ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου.
  • Αξιωματικοί μέλη του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου.
  • Ο Διοικητής του ΚΕΑΤ Σμηνάρχος (Ι) Ματθαίος Κανουπάκης, ο Διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Αβραάμ Καζαντζόγλου καθώς και ο Διοικητής του ΚΕΑΤ/ΜΕΣΕ Αντισμήναρχος (Ι) Ηλίας Σωτηρόπουλος.
  • Αξιωματικοί του ΚΕΑΤ και της 117 ΠΜ.

            Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) και τους 11 εξομοιωτές(10 Αεροσκαφών και 1 JTAC)που διαθέτει, οι οποίοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικάαπό το προσωπικό του ΚΕΑΤ, σε συνεργασία με προσωπικό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ για τον εξομοιωτή των Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης JTAC(JointTerminalAttackController).

            Επιπλέον, επεσήμανε ότι η δημιουργία της ΜΕΣΕ στην Ανδραβίδα, σε συνδυασμό με την σύσταση του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, οδηγεί στην πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών απαιτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.Τόνισε επίσης την διακλαδική διάσταση της όλης προσπάθειας, δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ θα αξιοποιούνται και από τις Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) της ΔΕΠγια την συνεκπαίδευση των JTAC, ενώ σύντομα θα είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και από την Αεροπορία Στρατού.

            Επιπρόσθετα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες του ΚΕΑΤ ως προς την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την βελτίωση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας των εκπαιδευομένων, παρέχοντάς τους αναβαθμισμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση και προάγοντας την διακλαδική συνέργεια σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα.

            Τέλος συνεχάρη τον Διοικητή του ΚΕΑΤ, τον Διοικητή της ΜΕΣΕ και το σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού με την σχεδίαση και την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων, για την ταχεία και άρτια ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού και πρωτοποριακού για τις Ένοπλες Δυνάμεις έργου.

            Στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στις εγκαταστάσεις της ΜΕΣΕ στην οποία έλαβε χώρα επίδειξη των δυνατοτήτων της και ενημέρωση για τις προοπτικές επέκτασης και περαιτέρω αναβάθμισης της Συνθετικής Εκπαίδευσης τόσο σε διακλαδικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής μας Συνεργασίας με φίλους, συμμάχους και εταίρους μας.