13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕβδομάδα ασκήσεων για το Γ'ΣΣ. Σε εξέλιξη η GΟRDIAN KNOT και TALOS-2022

Εβδομάδα ασκήσεων για το Γ’ΣΣ. Σε εξέλιξη η GΟRDIAN KNOT και TALOS-2022

Του Ηλία Προύφα

Δύο σημαντικές για τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ασκήσεις ”τρέχει” αυτή την περίοδο το Γ’ΣΣ/NRDC-GR, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ και την 1η Στρατιά.

Πρόκειται για την “GΟRDIAN KNOT 2022” και την “TALOS-2022”.

Από 8 έως και 18 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιείται στην Άσσηρο Σερρών η άσκηση “GΟRDIAN KNOT 2022”.

Η εν λόγω άσκηση θα αποτελέσει μια πλατφόρμα μέσα από την οποία το Στρατηγείο NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR) θα δοκιμάσει και θα επιδείξει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητά του σε οποιαδήποτε κατάσταση. Επιπλέον, μέσω της συμμετοχής τους αντικατοπτρίζεται η αφοσίωση των κρατών που συνεισφέρουν στην Συμμαχία, εκμεταλλευόμενα τη στρατηγική θέση του Στρατηγείου του NRDC-GR στο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Στην άσκηση θα συμμετέχει, πέραν του ξένου προσωπικού που ήδη υπηρετεί στο στρατηγείο, και προσωπικό άλλων συμμαχικών δομών του ΝΑΤΟ.από την Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία.

Το NRDC-GR αποτελεί ένα εξαιρετικά ικανό, διαρκώς εξελισσόμενο, αξιόπιστο Χερσαίο Στρατηγείο των Δυνάμεων Διαβαθμισμένης Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο διατηρεί υψηλή ετοιμότητα ανάπτυξης, αναλόγως της εκάστοτε αποστολής του, σε οποιαδήποτε περιοχή διακλαδικών επιχειρήσεων απαιτηθεί, παραμένοντας έτοιμο να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε μελλοντικές προκλήσεις, ορμώμενο από τις βασικές αξίες του ΝΑΤΟ και ενισχυόμενο από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού, μαζί με την αγαστή συνεργασία και προθυμία του πολυεθνικού προσωπικού του.

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DistinguishedVisitors’ Day-DVD) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη Τακτική Άσκηση Στρατηγείου (ΤΑΣ) “European Union Integranted Resolve 22 (EUIR22)”, η οποία διεξάγεται από 03 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2022, είναι πολιτικο-στρατιωτική άσκηση διαχείρισης κρίσεων και μέσω αυτής εξετάζονται οι διαδικασίες του συστήματος χειρισμού κρίσεων της ΕΕ που λαμβάνουν χώρα σε πολιτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Από 08 έως 18 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της EU IR22, διεξάγεται η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ/LIVEX) στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αστικού Αγώνα (ΕΠΚΕΑΠ) στο Στρατόπεδο “ΣΧΗ (ΠΒ) ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΑΝΔΡΕΑ” στην Αργυρούπολη Κιλκίς, από τον πολυεθνικό Σχηματισμό Μάχης “HELBROC BG”, τον οποίο συγκροτεί η 71 Α/Μ ΤΑΞ.
Σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση του Σχηματισμού Μάχης στις Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης και σε αυτήν θα συμμετάσχουν προσωπικό και μέσα των παρακάτω χωρών :
α. Ελλάδα
β. Βουλγαρία
γ. Ρουμανία
δ. Κύπρος
ε. Σερβία
στ. Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας