13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔωρεά στο ΓΕΕΘΑ: Αντί για ανακαίνιση του γραφείου του ο Στρατηγός Φλώρος...

Δωρεά στο ΓΕΕΘΑ: Αντί για ανακαίνιση του γραφείου του ο Στρατηγός Φλώρος ζήτησε να κατασκευαστεί Μνημείο Πεσόντων

Αντί για την ανακαίνιση του γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τα χρήματα θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου πεσόντων Αγωνιστών του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Παράλληλα με την ετοιμότητα που διατηρούν οι «άγρυπνοι φρουροί» των Ενόπλων Δυνάμεων από άκρη σε άκρη στην Χώρα μας κατά την διάρκεια των Άγιων Ημερών του Πάσχα, γεγονός που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά κατά την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στον Έβρο, δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο και ένα γεγονός που συνέβη πολύ πρόσφατα στο ΓΕΕΘΑ.

Είναι γνωστό ότι ο εκλιπών Υποστράτηγος επί Τιμή Τσούνης Ιάκωβος ήταν ένας γνήσιος πατριώτης και ευπατρίδης ευεργέτης στην Ελλάδα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η προσφορά αφιλοκερδούς ευεργεσίας για την ενίσχυση των «Αγίων Ενόπλων Δυνάμεων» όπως ο ίδιος τις αποκαλούσε υπήρξε συνεχής. Μια τέτοια προσφορά έγινε μέσω μιας επιστολής του εκλιπόντος στις 5 Φεβρουαρίου 2021 προς τον Αρχηγό, με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή του για την δωρεά ενός σημαντικού ποσού για την ανακαίνιση του γραφείου Α/ΓΕΕΘΑ.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρότεινε στην κόρη του εκλιπόντος Αθηνά Τσούνη, να καταβληθεί αυτό το σημαντικό ποσό για την ανέγερση μνημείου πεσόντων αγωνιστών του Έθνους, εντός του στρατοπέδου Παπάγου. Η πρόταση έγινε, στην κόρη του αείμνηστου Υποστράτηγου κάτι που έγινε άμεσα αποδεκτό από την ίδια, η οποία για τον λόγο αυτό επέδωσε και σχετική επιστολή στον Στρατηγό Φλώρο, σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του την Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου.

Βεβαίως, η κίνηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ δεν ξάφνιασε και δεν πέρασε απαρατήρητη από εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η αλήθεια είναι ότι όσοι τον γνωρίζουν από κοντά, τίποτα λιγότερο δεν θα περίμεναν από αυτό που έπραξε. Οι έννοιες Πατρίδα, Συνείδηση, Οικογένεια τον συνοδεύουν από την αρχή της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας και σε κάθε βήμα του. Ο Στρατηγός Φλώρος για άλλη μια φορά στάθηκε στο ύψος του θεσμικού του ρόλου και των περιστάσεων» σχολίαζε στο enikos.gr απόστρατος Στρατηγός, με μεγάλη δημοφιλία.

Η πρόταση Φλώρου για την ανέγερση του μνημείου πεσόντων αφενός έχει ασυγκρίτως αξιακή υπόσταση αποδίδοντας φόρο τιμής στους πεσόντες αγωνιστές υπέρ Πατρίδας και αφετέρου διατηρεί άσβεστη τη μνήμη του Υποστράτηγου Επί Τιμή Τσούνη.

Σε ότι αφορά το έργο ανέγερσης του μνημείου, στον αύλειο κεντρικό χώρο του στρατοπέδου ΠΑΠΑΓΟΥ, οι πληροφορίες του enikos.gr λένε ότι το ΓΕΕΘΑ στοχεύει στην κατασκευή ενός ιερού μνημείου υψηλής και μοναδικής αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης. Σχεδιάζεται να αναγραφούν περισσότερα από 120.000 ονόματα πεσόντων αγωνιστών σε πάνω από 1.000 μαρμάρινες πλάκες, σε ένα περιβάλλον που θα περιστοιχίζεται από αριθμό περιστυλίων συμπεριλαμβανομένου βωμού φλόγας και σχετικών χώρων απόδοσης τιμών. Η κατασκευή δεν θα έχει μόνο εμβληματικό χαρακτήρα αλλά θα σέβεται και το περιβάλλον.

Αναμένεται, λοιπόν, ένα μνημείο πεσόντων που λείπει στο στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ από ιδρύσεως.

Η ιδέα ήταν ώριμη εδώ και πολύ καιρό και όλα δείχνουν πώς οι εργασίες για την ολοκλήρωση του δεν θα ξεπεράσουν τους 6 μήνες.