13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔυστύχημα στην Εθνική Φρουρά: Προχωρά η δίκη για τον θάνατο της Νάταλυς

Δυστύχημα στην Εθνική Φρουρά: Προχωρά η δίκη για τον θάνατο της Νάταλυς

Φάνης Μακρίδης

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία της δίκης για τον άδικο χαμό της 27χρονης Συμβασιούχου Οπλίτη (ΣΥΟΠ) Νάταλυς Νεοφύτου.

Η τελευταία έχασε τη ζωή της στις 12/5/2022 μετά από δυστύχημα σε στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τουλάχιστον έξι μάρτυρες κατηγορίας. Πρόκειται για τον υπεύθυνο του γραφείου κινήσεως του στρατοπέδου, τέσσερις εκπαιδευόμενους και έναν βοηθό εκπαιδευτή.

Η επόμενη δικάσιμος είναι ορισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, 14/12.

Εκτιμάται ότι με τους ρυθμούς που κυλά η διαδικασία, μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο θα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων για την κατηγορούσα αρχή. Κατά συνέπεια, θα ακολουθήσει η απόφαση του στρατοδικείου  κατά πόσον υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε βάρος του κατηγορούμενου. Αν η ετυμηγορία του δικαστικού σώματος είναι θετική, τότε η υπεράσπιση θα παρουσιάσει τη δική της μαρτυρία.

Ήδη η υπεράσπιση αποδέχθηκε πρόταση της κατηγορούσας Αρχής προκειμένου κάποια γεγονότα να γίνουν παραδεκτά, κάτι που βοήθησε ώστε η ακρόαση να εισέλθει σε ουσιαστικό στάδιο.

Κατηγορούμενος είναι μόνιμος επιλοχίας της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος εκτελούσε χρέη εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης που εξελίχθηκε με τραγικό τρόπο τον Μάιο του 2022.  Κατηγορείται για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Σε περίπτωση καταδίκης για το εν λόγω αδίκημα υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι και τέσσερα έτη.

Εξάλλου, στις 19 Δεκεμβρίου αρχίζει η ακρόαση της υπόθεσης που αφορά τον θάνατο του 27χρονου δεκανέα Παναγιώτη Γιαννιού. Είχε χάσει τη ζωή του μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας. Ο εκλιπών έπεσε από ελικόπτερο σε χρόνο που (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) δεν βρισκόταν σε παραμέτρους ρίψεως (βλ. ύψος και ταχύτητα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Συμβασιούχος Οπλίτης να πέσει από ύψος πολλαπλάσιο του προβλεπόμενου, περί τα 23 μέτρα και να επέλθει ο θάνατος του. Κατηγορούμενος για την υπόθεση είναι αρχιλοχίας της μοίρας Καταδρομέων, ο οποίος βρισκόταν με τον Γιαννιού στο ελικόπτερο απ’ όπου ο τελευταίος επιχείρησε τη μοιραία πτώση. Είναι αντιμέτωπος με κατηγορία πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

ΠΗΓΗ: https://www.philenews.com