13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

ΠΡΟΣ : Αρ. πρωτ. 1665 Πίνακας Αποδεκτών Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Δυνατότητα Άσκησης Επαγγέλματος στους Αξιωματικούς Υγειονομικού Ψυχολόγους (ΥΨ)

ΣΧΕΤ : α. ΝΔ 1400/1973 (ΦΕΚ Α΄ 114, «Περί Καταστάσεων των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»)

β. Ν.4609/2019 (ΦΕΚ Α΄ 67, «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις.

γ. Ν.4676/2020 (ΦΕΚ Α΄ 67, «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις»)

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 63 του (α) σχετικού, επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, μεταξύ των άλλων, στους Υγειονομικούς αξιωματικούς η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος ιδιωτικώς κατά τις εκτός υπηρεσίες ώρες, σύμφωνα προς την ιατρική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις του περί κώδικα ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος νόμου, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου.

Το έτος 2005 λειτούργησε για πρώτη φορά στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) το Τμήμα Ψυχολόγων, εκ του οποίου οι πρώτοι Αξιωματικοί Ψυχολόγοι αποφοίτησαν από τη Σχολή το 2009, οπότε και ονομάστηκαν Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι) Υγειονομικού.

Το έτος 2009 το δικαίωμα της πρώτης παραγράφου επεκτάθηκε και στους Αξιωματικούς Υγειονομικού Φαρμακοποιούς (ΥΦ), Οδοντιάτρους (ΥΟ) και Κτηνιάτρους (ΥΚ), ενώ δεν επεκτάθηκε στους Ψυχολόγους (ΥΨ), καθόσον οι πρώτοι αποφοίτησαν από τη ΣΣΑΣ λίγους μήνες μετά.

Ήδη από το μήνα Μάρτιο του τρέχοντος έτους (2020), με την παρ. 1 του άρθρου 31 του (γ) σχετικού, το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου επεκτάθηκε και στους Αξιωματικούς του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπως και με τους λοιπούς Αξιωματικούς Υγειονομικού του αυτού Σώματος (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.).

Το παρελθόν διάστημα και συγκεκριμένα από την απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αντιλήφθηκε την αδικία έναντι αυτών των συναδέλφων μας, έγινε μια προσπάθεια, προς τον σκοπό προάσπισης και προαγωγής των ηθικών, επαγγελματικών και οικονομικών τους συμφερόντων, οι οποίοι επιτελούν με το έργο τους κοινωνική αποστολή, να δοθεί το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου και στις/στους Αξιωματικούς Υγειονομικού Ψυχολόγους (ΥΨ) των Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας σχετικό εδάφιο στην περίπτ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 63 του (α) σχετικού, πλην όμως μετά τη φάση της διαβούλευσης, για άγνωστους προς εμάς λόγους, το εδάφιο αυτό δεν ενσωματώθηκε τελικώς στο ψηφισθέντα (β) όμοιο.

Θεωρούμε ότι το ως άνω δικαίωμα είναι πλέον ώριμο και επικαλούμενοι την ευαισθησία σας σε θέματα ισότητας, παρακαλούμε όπως στο επερχόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εκ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενσωματωθεί και η αναγγελθείσα από εσάς τροπολογία για τη ρύθμιση σταδιοδρομικής φύσεως αποφοίτων ΑΣΣΥ να συμπεριληφθεί η εξής διάταξη: «Στην περίπτ. α΄ της παρ.4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για τους Υγειονομικούς Αξιωματικούς ειδικότητας Ψυχολόγου»)

Ευελπιστώντας στην υιοθέτηση της προτάσεώς μας παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠρόεδροςΤσουκαράκης ΑνέστηςΣυνταγματάρχης (ΣΔΓ)6974365800Ο Γεν. ΓραμματέαςΚατσανεβάκης ΙωάννηςΕπισμηναγός (ΥΑΔ)6983503514

Πίνακας Αποδεκτών

Πίνακας για ενέργεια

ΥΕΘΑ

Πίνακας για πληροφορία

ΥΦΕΘΑ

Βουλευτές της ΒτΕ

Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

ΠΟΕΣ

Περιφερειακές ενώσεις – μέλη μας (για την ενημέρωση των μελών τους)

Περιφερειακές ενώσεις στρατιωτικών (για την ενημέρωση των μελών τους)

Στρατιωτικοί συντάκτες

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, 6974365800
Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης, 6983503514

Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος, τηλ. 2168004777, fax 2168004778

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.poes.gr
e-mail: [email protected]