13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔιπλό άδειασμα της Ουάσιγκτον σε Πάιατ και Έλληνα Α/ ΓΕΕΘΑ

Διπλό άδειασμα της Ουάσιγκτον σε Πάιατ και Έλληνα Α/ ΓΕΕΘΑ

Αρίστος Λιγουριώτης

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το παρασκήνιο του παρ’ ολίγον ταξιδιού του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις ΗΠΑ, στο οποίο ενεπλάκη και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρας μας Τζέφρι Πάιατ, προσπαθώντας να του κλείσει ραντεβού.

Όπως μαθαίνουμε, όλα ξεκίνησαν όταν παράγοντας από την ομογένεια “φούσκωσε τα μυαλά” του καταδρομέα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την ιδέα μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων θα του αποδίδονταν οι πρέπουσες τιμές, θα συναντούσε τους Αμερικάνους Αρχηγούς και θα είχε και επαφές για το φλέγον θέμα των φρεγατών.

Ο ενθουσιασμός του στρατηγού Φλώρου ήταν μεγάλος και έτσι αποδέχθηκε να λάβει μέρος σε κάποιες εκδηλώσεις προς τιμήν του που θα διοργάνωνε η ομογένεια. Άμεσα έδωσε “πράσινο φως” στον Ακόλουθο Άμυνας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει επαφές για να κλείσει ραντεβού με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μάιλι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική των συναντήσεων που ακολουθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι διαφορετική. Δηλαδή, η αμερικανική διοίκηση είναι που προσκαλεί αυτούς που επιθυμεί να συναντήσει στο έδαφός της και όχι το αντίστροφο.

Οι μέρες περνούσαν και απάντηση δεν ερχόταν. Ο στρατηγός Φλώρος θεώρησε καλό να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και στενό του φίλο Τζέφρι Πάιατ, για να μεσολαβήσει, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Όμως ούτε και ο Τζέφρι Πάιατ κατάφερε να κλείσει το πολυπόθητο ραντεβού, παρά τις όποιες καλές του διασυνδέσεις με την διακυβέρνηση Μπάιντεν (πολλοί θα θυμούνται ότι στον ελληνικό Τύπο υπήρχαν δημοσιεύματα που πιθανολογούσαν ότι θα αναλάμβανε κάποιο υφυπουργείο μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου).

Κατάφερε όμως να κλείσει ραντεβού με τον Αμερικανό Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων, Τζέιμς ΜακΚόνβιλ και έτσι ξεκίνησαν παράλληλα να κλείνονται και τα άλλα ραντεβού, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πεισθεί τελικά και ο στρατηγός Μάιλι να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του.

Με τις γνωριμίες του Τζέφρι Πάιατ, άρχισαν να γίνονται επαφές για συνάντηση ή γεύμα εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, καθώς και με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών για την Δυτική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μόλι Μοντγκόμερι και τον υπηρεσιακό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις, Μπέτς Τίμοθι Άλλαν.

Δεν άργησαν να έρθουν και τα δημοσιεύματα για το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ, κάτι που σίγουρα προσδίδει κύρος στους στρατιωτικούς και δύναμη, αφού είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί καλούν μόνο όσους θεωρούν “δικά τους παιδιά”. Το κυριότερο όμως που προσδίδει μια τέτοια κίνηση είναι συνήθως “χρίσμα” για κάθοδο σε εκλογές, κάτι που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του στρατηγού Φλώρου. Δεδομένου μάλιστα ότι είναι χαρακτήρας ανυπόμονος, δεν αποκλείεται να θέλησε να βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να λάβει χρίσμα ενόψει και των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα.

Στο μέτωπο της ομογένειας, ανέλαβε η αδελφότητα των AHEPA, η οποία γνωρίζει ημέρες δόξης λαμπρές στην Ελλάδα με πλήθος εκδηλώσεων, στις οποίες έλαβε μέρος και ο “αδελφός τους”, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Οι AHEPAns μαζί με το Jewish Institute for National Security (JINSA) διοργάνωσαν μια λαμπρή εκδήλωση προς τιμήν του Έλληνα αρχηγού.

Επόμενο βήμα ήταν να κλειστεί ένα καλό ραντεβού με πρόσωπα που έχουν αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι σίγουρα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος έχει φέρει πολλές φορές ψηφίσματα υπέρ της Ελλάδας και της σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Το αίτημα στάλθηκε και ο Αμερικάνος γερουσιαστής, επικοινώνησε με την ελληνική πρεσβεία για να ρωτήσει τι κομίζει ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ και θέλει να τον συναντήσει, χωρίς να έχει κλείσει κάποιο ανάλογο ραντεβού με την Επιτροπή Άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας.

Εκεί άρχισαν οι παρενέργειες, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο Έλληνας στρατιωτικός είχε επιχειρήσει να μπει σε “χωράφια” εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να είναι ενήμερο το υπουργείο Εξωτερικών.

Αμέσως έγινε κινητοποίηση στην Αθήνα, αλλά και στην Ουάσιγκτον και “τράβηξαν το αυτί” του στρατηγού Φλώρου. Όσο για τον Τζέφρι Πάιατ που θα μπορούσε να γίνει και υφυπουργός, μαθαίνουμε ότι μπήκε σε “διπλωματικό πάγο”.

Η επίσημη δικαιολογία που διέρρευσε για το ταξίδι που ήταν να γίνει και γκρεμίστηκε υπήρξε ο κορονοϊός. Την ίδια, άλλωστε, δικαιολογία είχε χρησιμοποιήσει και πέρυσι σε ανάλογη ήττα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που είχε πιστέψει ότι θα λάμβανε πρόσκληση για τις ΗΠΑ…

ΠΗΓΗ: https://kosmodromio.gr