13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔιαχείριση παλαιών και ληγμένων πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Διαχείριση παλαιών και ληγμένων πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων

ΕΡΩΤΗΣΗ Δ. ΜΠΙΑΓΚΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Διαχείριση παλαιών και ληγμένων πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Με ερώτησή του με τίτλο «Διαχείριση παλαιών και ληγμένων πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων» προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, ο Βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης, αναδεικνύει τα ενδεχόμενα προβλήματα από τη διατήρηση  παλαιών και ληγμένων πυρομαχικών, εντός ή εκτός χώρων αποθήκευσης, σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο κίνδυνος ατυχημάτων αλλά και ο αντίστοιχος περιορισμός του χώρου αποθήκευσης των σύγχρονων και λειτουργικών πυρομαχικών.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής καλεί τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, αφενός παρέχοντας στοιχεία για το συνολικό μέγεθος των εν λόγω ληγμένων πυρομαχικών και αφετέρου γνωρίζοντας τις προθέσεις του για τον ενδεδειγμένο τρόπο διαχείρισής τους.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Διαχείριση παλαιών και ληγμένων πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων»

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, παλαιά και ληγμένα πυρομαχικά, που θα έπρεπε ενδεχομένως να έχουν καταστραφεί, φαίνεται ότι εξακολουθούν να διατηρούνται σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, εντός ή εκτός χώρων αποθήκευσης.

Δεδομένου ότι, στις κύριες αποθήκες των μονάδων τοποθετούνται, προς άμεση αξιοποίηση, τα πλέον σύγχρονα συστήματα και πυρομαχικά, φαίνεται να υφίσταται πρόβλημα επάρκειας χώρου αποθήκευσης των προς καταστροφή ληγμένων αποθεμάτων.

Δεδομένου ότι, η επίδραση του χρόνου, οι μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας, ο κακός χειρισμός και η μη τήρηση κανόνων ασφαλείας προξενούν στα πυρομαχικά φθορές, αλλοιώσεις, ατυχίες πυροδότησης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλούνται σοβαρά δυστυχήματα.

Δεδομένου ότι, σε άλλες χώρες διεθνώς, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έχουν υπάρξει ατυχήματα και καταστροφές από αποθηκευμένα, έστω και παλαιά, πυρομαχικά, εντός ή εκτός αποθηκών, με σύγχρονα ή πεπαλαιωμένα συστήματα ασφάλειας και προστασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Υπάρχουν πράγματι ληγμένα παλαιά αποθέματα πυρομαχικών σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός αποθηκών ή σε αποθήκες όπου δεν τηρούνται τα πλέον σύγχρονα μέσα ασφαλείας και προστασίας; Αν ναι, ποιο είναι κατ’ εκτίμηση το μέγεθος σε τόνους των εν λόγω ληγμένων πυρομαχικών και τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για την ορθή διαχείρισή τους;

O Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Μπιάγκης   

Βουλευτής Κέρκυρας

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής